24sata - Cafe 24

‘Svijet je prepun heroja, trebamo samo otvoriti oči da bismo ih prepoznali’

Iva Šulentić i Duško Ćurlić vodit će program dodjele nagrade ‘ Kažu kako heroje susreću svakodnevn­o i cijene plemenitos­t koja se ne može dobiti preko veze

-

prekrasno raditi.

Budući da me je jubilarni deseti put dopala čast da vodim ‘Ponos Hrvatske’, čitam priče tih nevjerojat­nih ljudi, pomalo usvajam scenarij dodjele i veselim se upoznati te zaista posebne heroje.

Duško:

Jeste li sami nekome pomagali? Jeste li se ikad našli u ulozi heroja?

Sigurna sam da smo svi mi bili u prilici pomoći nekome i da je to tad bila jedina ispravna odluka. Ipak, mišljenja sam da je bolje da o tome govore sama djela i drugi ljudi, a ja ću čvrsto stisnuti ruku i zahvaliti svim drugim herojima o kojima njihova djela govore.

Ne bih to nazvao herojstvom, nikad nisam riskirao svoj život da bih nekoga spasio. Trudim se ne okrenuti glavu ako mogu pomoći i trudim se otvoriti vrata koja mi je lakše možda kao javnoj osobi otvoriti. Nije to ništa posebno, većina moje generacije tako je odgajana. Iznenađuje li vas što češće nego li mislimo susrećemo heroje u nepredvidi­voj svakodnevi­ci.. Mislite li da svatko od nas može biti heroj?

Ako imaš dušu i ako imaš odgoj, ako su te odmalena učili da treba pružiti ruku, onda imaš u sebi i to da bez puno priče ili nepotrebno­g hvalisanja učiniš nešto. Dobar je osjećaj kad nekome pomogneš. Plemenitos­t je velika vrlina koju ne možeš kupiti ili je dobiti preko veze, a uz nju ide i skromnost. To su me naučili dosadašnji dobitnici koje sam imao priliku barem na sceni upoznati.

Jedni drugima pomažemo zato što nam je to u prirodi. Na koga se možemo osloniti, ako ne jedni na druge? Doista nije teško suosjećati i pomagati, iako nam se to ponekad, kad nas stisnu vlastite brige i nedaće, čini čak i nemoguće.

Iva: Duško: Duško: Iva:

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia