24sata - Cafe 24

Zbog Roseanne su mrtve oživjeli, a Gilmoreice su sve razočarale

Nove nastavke starih klasika, poput serija ‘Dosje X’, ‘Twin Peaks’ i ‘Will i Grace’, dio fanova dočekali su s oduševljen­jem, dok su neki doživjeli totalni debakl

- Piše: KLARA GLAVAČ

Strastveni odnos između agenata Muldera i Scully bio je polazišna točka za nove nastavke kultne serije. Publiku se novosti nisu posebno dojmile. Iako je televizijs­ka, a posebno filmska produkcija pod stalnom paljbom kritičara koji kažu da scenaristi i redatelji više nisu u stanju smisliti nešto novo, svi volimo podgrijati tople osjećaje i nostalgiju kakvom dobrom reciklažom ili pak, još bolje, nastavkom.

Te su činjenice svjesne i glavešine na televiziji pa su nam u protekle tri godine došli novi nastavci nekih starih “klasika”, poput “Will i Grace”, “Dosje X”, “Twin Peaks” i “Gilmore Girls”, a u ožujku nas čekaju novi nastavci kultne američke serije “Roseanne”. Zanimljivo je kako će za potrebe serije “Roseanne”, koju je osmislila komičarka Roseanne Barr (64), čak “uskrsnuti” neki likovi, što pokazuje da nastavcima ni smrt ne može stati na kraj. Njezin suprug iz serije, glumac John Goodman, u devetoj je sezoni 1997. godine, naime, preminuo od srčanog udara. No scenaristi će to zanemariti i lik Dana Connera opet će se pojaviti čak trideset godina nakon prikazivan­ja prve sezone. Sitcom “Roseanne” bio je najgledani­ja američka serija početkom devedeseti­h. Jezičava komičarka kroz priču o velikoj obitelji američke niže srednje klase progovaral­a je o nizu tabu tema za čime je društvo, pokazalo se, zapravo žudjelo. Pobačaj, vjera, psovanje, republikan­ci protiv demokrata i (ne)važnost školovanja samo su dio tema koje su “obrađene” tijekom prikazivan­ja serije. Roseanne Barr je najavila da će novi nastavci ići u “istom tonu”. Naravno da će netko iz obitelji biti za Trumpa. Conneri su uvijek bili preslika “prave Amerike”, i to je nasljeđe koje, kako god bilo teško, moramo nastaviti. Imamo tu dužnost prema gledatelji­ma, rekla je Barr. Veliko je razočaranj­e za gledatelje i obožavatel­je bilo “oživljavan­je” serije “Gilmore Girls”. Originalna serija o majci Lorelei i kćeri Rory trajala je od 2000. do 2007.

Njezina je premisa, na neki način, bila da je tinejdžeri­ca i štreberica Rory (Alexis Bledel) zrelija od buntovne majke Lorelei (Lauren Graham), a glavno obilježje serije bio je brz i užurban govor glavnih protagonis­tica, nakrcan pop-kulturalni­m referencam­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia