24sata - Cafe 24

Filmski majstor razapet između zločina i umjetnosti

Optužbe za seksualno zlostavlja­nje prate ovoga poljskofra­ncuskog redatelja desetljeći­ma. Ostaje pitanje treba li zanemariti njegovu kinematogr­afsku genijalnos­t, čiji novi film ‘Prema istinitoj priči’ stiže u kina 22. veljače

- Piše: KLARA GLAVAČ

Roman Polanski, umjetnik i genij ili kriminalac i seksualni predator, pita se Hollywood, kao i njegovi obožavatel­ji i cijeli svijet. Ovaj Poljak židovskih korijena dokazano je odličan redatelj, no teško je zanemariti da je riječ o čovjeku koji je priznao seksualan odnos s 13-godišnjaki­njom, koji je već desetljeći­ma bjegunac i kojeg je još nekoliko žena optužilo da ih je kao maloljetni­ce prisilio na seks. Možda jedina osoba iz svijeta filma koja se talentom, ali i kontroverz­ama, može približiti Romanu Polanskom jest Woody Allen. Najnovi- ji film Romana Polanskog “Prema istinitoj priči” dolazi u kina 22. veljače, a film “Pijanist”, za koji je dobio Oscar za najbolju režiju 2003. godine bit će prikazan na HRT-u 27. siječnja.

Upravo “Pijanist”, kažu oni dobro upućeni, najbolje opisuje traume kroz koje je Polanski prošao kao dijete. Rođen je u Parizu, no njegovi su se roditelji nakon nekoliko godina vratili u Poljsku gdje je ubrzo počeo 2. svjetski rat, a njegovi se majka i otac nisu uspjeli izvući. Majku, Židovku iz Rusije, s Romanovom polusestro­m odveli su u Auschwitz gdje je i ubijena, a Polanski je na svoje oči vidio i kako mu odvode oca, originalno prezimena Liebling, te je dugo trebalo da se opet spoji sa sinom. Scena odvođenja oca koju je Polanski osobno proživio utkao je i u film “Pijanist” u kojem glavni protagonis­t, kojeg glumi Adrien Brody, također vidi kako mu oca utrpavaju u stočne vagone i šalju u gotovo sigurnu smrt. Polanski je osnovnu školu pohađao samo nekoliko tjedana prije nego što su ga izbacili, prisiljen da nosi Davidovu zvijezdu, te je šest godina moralo proći da bi budući redatelj ponovno kročio u učionicu. Rat je preživio u skrivanju, lutanju hladnim poljskim selima, s lažnim imenom i uz pomoć dobročinit­elja koji su riskirali život jer su mu pomagali. Filmski kritičari tvrde da su upravo ta nehumana i traumatičn­a iskustva razlog zašto Polanski u svojim filmovima može “sagraditi gotovo opipljivu atmosferu koja vas proguta kao plimni val”. U intervjuim­a redatelj ističe kako je od najranijeg djetinjstv­a bio opsjednut filmom te je svaki slobodni trenutak provodio u kinu. Pohađao je filmsku školu u trećem najvećem poljskom gradu Lodzu, gdje ima i svoju zvijezdu na pločniku slavnih. Pozornost publike, ali i stranih redatelja, privukao je već kratkim filmovima snimljenim na fakultetu, a do danas je režirao 33 filma, od kojih je deset na poljskom i/ili francuskom. Prije drogiranja i silovanja maloljetni­ce redatelja je pogodila osobna tragedija. Na setu njegova filma “Bal vampira” Polanski se zaljubio u glumicu Sharon Tate, oženili su se 1968. godine, a samo godinu dana poslije mladu Tate su u Los Angelesu ubili članovi iz zloglasnog­a kulta Charlesa Mansona.

Uz Tate je ubijeno i četvero njihovih prijatelja, a glumica je u vrijeme ubojstva bila u visokom stupnju trudnoće, što nije spriječilo ubojice da je izbodu dvadesetak puta. Polanski je u autobiogra­fiji rekao kako svaki dan pati jer te večeri nije bio s njima nego na setu, kao i da su godine koje je proveo sa Sharon najbolje u njegovu životu. Krajem osamdeseti­h upoznao je francusku glumicu Emmanuelle Seigner.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia