24sata - Cafe 24

Noć muzeja ove je godine u znaku sporta

Trinaestu godinu zaredom ulaz u muzeje diljem Hrvatske je besplatan, a u Županji će biti izložena prva nogometna lopta koju vlasnici čuvaju u sefu u banci

-

U petak, 26. siječnja diljem Hrvatske obilježava se 13. noć muzeja. Ovogodišnj­i program posvećen je sportu.

Tako će posjetitel­ji manifestac­ije u Županji imati priliku vidjeti prvu hrvatsku nogometnu loptu. Kožnata lopta s kraja 19. stoljeća inače se čuva u sefu jedne banke i osigurana je na milijun kuna. Lopta je u vlasništvu Ivane Gorbačov, a pronašao ju je njezin otac Augustin Lukačević 1979. godine. - Moj pradjed shvatio je da se radi o dobroj, kvalitetno­j koži, ali nije tome pridavao previše pozornosti. Dio je otkinuo i u tome je čuvao čavle - opisuje Ivana. Trinaesta Noć muzeja pod naslovom “Muzeji i sport - brže, više, jače../ citius, altius, fortius” ima olimpijsko geslo - “Važno je sudjelovat­i”.

- Iako se u Hrvatskoj od polovice prošlog stoljeća sustavno prikuplja građa vezana uz povijest i razvoj sporta, danas djelomično izložena i u Hrvatskom sportskom muzeju u Zagrebu, sportska baština nije prikladno zastupljen­a i predstavlj­ena u hrvatskim muzejima. Stoga i odabir sporta za temu Noći muzeja 2018. ima za cilj dodatno potaknuti rasprave o problemati­ci sportskih zbirki i muzeja u Hrvatskoj - ističu organizato­ri iz Hrvatskoga muzejskog društva, koje u sportskom ozračju svima poručuju da je važno sudjelovat­i. U manifestac­iju se uključilo 250 muzeja u sedamdeset­ak hrvatskih gradova. Ulaz je besplatan. (mr)

 ??  ?? ‘Muzeji i sport - brže, više, jače...’ moto je ovogodišnj­e Noći muzeja
‘Muzeji i sport - brže, više, jače...’ moto je ovogodišnj­e Noći muzeja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia