24sata - Cafe 24

OSCAR 2018. Franco i Spacey gubitnici, ‘Obliku vode’ 13 nominacija

- Piše: TAMARA BREGOVIĆ

Ovogodišnj­i rekorder “Oblik vode” po broju nominacija nije uspio nadmašiti filmove “Sve o Evi”, “Titanic” i “La La Land”, koji su bili nominirani u četrnaest kategorija.

“Oblik vode” meksičkog redatelja Guillerma del Tora priča je o nijemoj spremačici koja se zaljubi u zarobljeno vodeno čudovište. Film je skupio trinaest nominacija, a slijede ga “Dunkirk” Christophe­ra Nolana sa sedam i “Tri plakata izvan grada” Martina McDonagha sa šest nominacija.

Među gubitnicim­a su svakako glumci Kevin Spacey i James Franco zbog seks-skandala, kao i film “Blade Runner 2049” kojemu je pripalo pet “tehničkih” nominacija. Gary Oldman, koji konkurira za najboljega glumca za ulogu Winstona Churchilla, već je dobio Zlatni globus. Hollywoods­ka diva Meryl Streep nominirana je za najbolju glumicu zahvaljuju­ći izvedbi u filmu “Novine”, i to 21. put u karijeri, a kući je do sada ponijela tri zlatna kipića. U kategoriji za

najbolji film najjačim igračima ovogodišnj­e dodjele nagrade Oscar pokazali su se “Oblik vode”, “Dunkirk”, “Tri plakata izvan grada”, “Skrivena ljubav” te dugometraž­ni prvijenac Jordana Peelea “Bježi!”. Nolanov “Dunkirk” nema nijednu nominaciju za glumačka ostvarenja, dok su Woody Harleson i Sam Rockwell nominirani su u kategoriji najbolje sporedne uloge za isti film - “Tri plakata izvan grada”.

U kategoriji za najboljega sporednoga glumca Christophe­r Plummer, koji je zamijenio “zlostavlja­ča” Kevina Spaceya, bori se za zlatni kipić zahvaljuju­ći ulozi u filmu o otmici unuka milijarder­a J. Paula Gettyja, “Sav novac svijeta”. Jubilarnu 90. dodjela Oscara 4. ožujka u Dolby Theatreu u Los Angelesu vodite će Jimmy Kimmel.

 ??  ?? NOMINACIJA ZA NAJBOLJI FILM - OBLIK VODE
Del Toro je raspolagao skromnim budžetom za holywoodsk­e standarde - nešto manje od 20 milijuna dolara
NOMINACIJA ZA NAJBOLJI FILM - OBLIK VODE Del Toro je raspolagao skromnim budžetom za holywoodsk­e standarde - nešto manje od 20 milijuna dolara
 ??  ?? NAJBOLJI REDATELJ Christophe­r Nolan (desno) i
Guillermo del Toro (lijevo)
NAJBOLJI REDATELJ Christophe­r Nolan (desno) i Guillermo del Toro (lijevo)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia