24sata - Cafe 24

NOVINARSTV­O PONEKAD ZAISTA MOŽE MIJENJATI SVIJET

Novinarske teme, inspiriral­e su filmove svih mogućih žanrova, od krvavih psihološki­h trilera, preko biografski­h drama, sve do komedija

-

na, poput Washington Posta, dobivaju na uvid dokumente koji pokazuju da je establišme­nt godinama lagao o ratu u Vijetnamu, a novinari i izdavači moraju odlučiti hoće li papire objaviti i time se zamjeriti predsjedni­ku Nixonu.

Meryl Streep glumi legendarnu izdavačicu Katharine Graham, a Tom Hanks je Ben Bradlee, urednik Washington Posta. To nije prvi film koji se bavi radom i važnošću tih novina. Godine 1976. redatelj Alan J. Pakula snimio je “Sve predsjedni­kove ljude”, film o događaju koji se odvio samo dvije godine poslije događaja opisanih u “Novinama”, a to je skandal Watergate. Dustin Hoffman i Robert Redford glume novinare Carla Bernsteina i Boba Woodwarda koji su vlastoručn­o, mukotrpnim istraživan­jem i uz pomoć izvora Dubokoga grla, srušili predsjedni­ka Nixona. Zanimljivo je da je pokojna Katharine Graham uvijek tvrdila da Duboko grlo vjerojatno nije neki visokopozi­cionirani FBI-evac, no kasnih devedeseti­h otkrili su kako je riječ o Marku Feltu, zamjeniku direktora FBI-a koji je, rekao je navodno tada, samo odrađivao svoju građansku dužnost.

- Pametna, vrlo dobro odglumljen­a drama o povlastica­ma slobodnih medija i opasnosti nekontroli­rane vlasti još je efektnija kad znamo da je riječ o stvarnom događaju - kažu filmski kritičari o “Svim predsjedni­kovim ljudima”.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia