24sata - Cafe 24

Trebaš uspiješ’

-

Mi sviramo glazbu koju treba čuti. Inače, Chui je bio maskota, svemirac s velikim ušima jer nosi poruku ‘Čuj ovu glazbu’, počinje Toni Starešinić (36), vođa benda. Kao strastveni ljubitelj stripa nazvao je Esada Ribića, jednog od Marvelovih crtača, i zamolio ga da nacrta naslovnicu aktualnog albuma. - Naišao sam na njegov strip u kojem je crtao svemirske brodove i znao sam da je on čovjek koji će nam raditi naslovnicu. Imam kod kuće skicu prvog crteža iz njegova bloka s logom Marvel. To će uskoro biti uokvireno – govori Toni, osvrnuvši se na suradnju na kojoj bi im mnogi pozavidjel­i.

- Uvijek sam govorio, ako bi došlo do suradnje s nekom pjevačicom, tad bi to bila Josipa. Ona je jedina ‘chuijevka’ na sceni – kaže i dodaje kako je prošlo godinu dana od ideje do realizacij­e. - Iz razgovora s njom shvatio sam što je sve ta žena prošla u životu i definitivn­o zaslužuje biti tu gdje je. Danas je sve instant pa zbog nestrpljen­ja neke stvari ne uspiju isplivati do kraja, ljudi ne izdrže taj pritisak. Trebaš biti dovoljno uporan, dovoljno jak da bi možda nekad uspio ubrati neki plod – govori saksofonis­t benda Vojkan Jocić (42).

S trećim “chuijevcem”, Jankom Novoseliće­m (34) na bubnjevima, studirao je u inozemstvu i kaže da je doživio kulturološ­ki šok kad se vratio u Hrvatsku. – Bio sam u šoku tri godine. Tad shvatiš da je Austrija puno sređenija zemlja. – govori Jocić, koji trenutačno radi u glazbenoj školi. Janko Novoselić kaže da je u djetinjstv­u lupao po kutijama od keksa pa do pravih bubnjeva, no nikad nije bio ‘Kuzmin mali’ (op.a. otac Jurij Novoselić Kuzma član je Psihomodo Popa). – U djetinjstv­u sam već poznavao puno muzičara, što mi je puno toga olakšao - ističe Novoselić, koje- mu je ovo posljednji album s Chuijem jer danas uspješno vodi svoj bend Kozmodrum te surađuje s mnogim jazz glazbenici­ma. Inicijativ­a za snimanje albuma s Jazz orkestrom HRT-a došla je upravo od orkestra.

- Javio nam se Andreas Marinello, dirigent koji ima široki pogled na glazbu, i odmah smo pristali – govori Janko, a Vojkan se nadovezuje: “Kolege iz orkestra dali su veliku podršku da se to ostvari. Bitan je i stav muzičara, nije bitan samo stav dirigenta i aranžera. Jazz orkestar ide ukorak s vremenom”.

Naša publika, dodaje Toni, proširila se ovim projektom. Također, dečki su najavili vinilno izdanje albuma koje će biti dostupno na koncertu u Tvornici. Anegdota s putovanja im ne nedostaje, no najgore im je bilo, ističu, vječno putovanje do Makedonije - od dogodovšti­na na granici do vožnje pokraj krava koje mašu repom po staklima.

 ??  ?? SURADNJA S DIVOM
Iako sviraju instrument­alnu glazbu, njihova suradnja s Josipom Lisac u pjesmi ‘Tebi putujem’ proglašena je jednom od
najboljih prošle godine
SURADNJA S DIVOM Iako sviraju instrument­alnu glazbu, njihova suradnja s Josipom Lisac u pjesmi ‘Tebi putujem’ proglašena je jednom od najboljih prošle godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia