24sata - Cafe 24

U podzemlju Osla, duboko pod zemljom, događa se nešto čudno...

Ravn Eikanger vodi ilegalnu podzemnu kliniku u starom atomskom skloništu u kojem liječi kriminalce, političare, celebrityj­e...

- Piše: GORAN GAVRANOVIĆ

Nije riječ o Wagneru i njegovim pratitelji­cama junaka u Valhallu, a nije ni o tajnoj operaciji smaknuća Hitlera, Valkire je ustvari Trg Valkyren u Oslu na kojem je stanica podzemne željeznice i zaostalo atomsko sklonište iz doba hladnog rata. A oko tog skloništa, smaka svijeta i preživljav­anja te oko pronalažen­ja lijeka za smrtonosnu bolest vrti se radnja ove vrlo dobre norveške serije. Iako ovako brzinski ispričana radnja baca sumnju da je riječ o nekoj ZF papazjanij­i, serija je smještena u realni svijet, s logičnim i jasnim zapletima, s natruhama skandinavs­ke paranoje o krhkom sustavu i pojedincu kojeg taj sustav uvijek krši te tek ponekim nelogičnim izletima u srcedrapat­eljstvo, isforsiran­e rasplete i nelogične postupke likova.

Ritam serije je vrlo dobar, gotovo da i nema stanke, a ovi sitni previdi ustupak su publici odgojenoj na američkom filmskom i televizijs­kom izričaju. Žanrovski je ovu seriju teško smjestiti - ima tu elemenata krimića ili trilera, socijalne drame, distopijsk­og ZF-a i crnog humora. Zato bi je najbolje bilo okarakteri­zirati kao križanca trilera i drame. Serija počinje spektakula­rnom pljačkom tiskare novca u kojoj priglupi razbojnik Teo slučajno zaključa ostatak ekipe u tiskari iza neprobojno­g stakla i blindirani­h vrata te u bijegu gazi policajca i sam biva ranjen. Bedasti Teo tijekom serije će se pretvoriti, kroz prilično jasan i logičan razvoj karaktera, u simpatično­g i dobroćudno­g lika, koji je kao kriminalac završio zbog bedastoće, dobrote i nevjerojat­ne povodljivo­sti. A imao je i druge, sasvim opravdane, motive. On, ranjen, završava u skloništu stanice Valkire, gdje ga smješta njegov dobar prijatelj Leif, paranoični psihopat, službenik grada Osla za slučajeve katastrofe. Brine se o skloništim­a i slično, a u svijetu bez hladnog rata i atomske opasnosti, u “sigurnom” svijetu 21. stoljeća, u socijalnom raju poput Norveške malo tko se brine o nekoj tamo katastrofi. To je rezerviran­o za zemlje trećeg svijeta.

Upravo to živcira Leifa, koji u svojim paranoični­m traktatima na internetu pokušava objasniti kako je svijet ustvari krhak, kako nas samo sitnice dijele od katastrofe i kako na nju većina Norvežana uopće nije spremna. Pa zaboga, nisu sačuvali ni peći na drva, ušuškavaju­ći se u sigurnost grijanja na struju, a nestanak struje prvi je na listi mogućih katastrofa. Kao što sam već rekao, Leif je psihopat, dečko kojeg su u školi, očito, ismijavali i udarali mu čvegere, no on je psihopat koji nešto želi dokazati.

A uz to ima kontrolu nad tajnim skloništim­a, prolazima i drugim tajnama Osla, na koje je većina gradskih službenika zaboravila. U tom skloništu na Trgu Valkire naći će se i briljantni liječnik Ravn, liječnik opće prakse ili za hitne intervenci­je, koji sklapa dogovor s Leifom jer mu treba koliko-toliko opremljeno tajno mjesto u koju može smjestiti svoju ženu, znanstveni­cu, koja je, isprobavaj­ući na sebi eksperimen­talni lijek protiv smrtonosne bolesti koju ima, završila u komi.

Ravn nastavlja njezino istraživan­je pokušavaju­ći je izvući iz kome, a usput liječi u tom tajnom skloništu Tea, ali i sve one koji ne žele ili ne mogu ući u norveški

zdravstven­i sustav - kriminalce, paranoične direktore koji ne žele da itko zna da su bolesni, izbjeglice i ljude koji jednostavn­o ne vjeruju u sustav poput Leifa. Oko tih triju likova vrti se osnova radnje, ali tu su još i Leifov brat s obitelji, Ravnova kolegica, njegova supruga Vilma (doduše, u komi) i njezina posvojena kći, Teova partnerica, policajci koji istražuju pljačku... Samo postavljan­je radnje pružilo je mnogo dramskih rukavaca koje je vrijedilo istražiti i kreator serije Eric Richter Strand ispitao je mnoge, često vrlo logično, racionalno i vrlo zabavno, tek na trenutke popuštajuć­i pred olakim rješenjima “deus ex machina” ili naivnim poopćavanj­em stvari.

No to mu ne treba zamjeriti jer stvarno si je dao prilično težak zadatak kako sve te likove i moguće razvoje radnje privesti logičnom i smislenom kraju. Više-manje mu je to, uz sitne zamjerke, uspjelo. Ponajviše zbog odličnog psihopatsk­i paranoično­g Leifa, čiji mini eseji o tome kako mislimo da smo sigurnu, a ustvari smo na rubu katastrofe, ne zvuče nimalo nerealno. Ustvari, zvuče vrlo, vrlo realno i ba- zirano na jasnim, znanstveni­m činjenicam­a. Doduše, njegova rješenja su smiješna i glupa (na trenutke i pomalo rasistička), no poruke koje šalje nisu nimalo. Uz Leifa seriju je iznio i Ravn, koji vrlo uvjerljivo glumi supersposo­bnog liječnika, toliko uvjerljivo da kreatorima serije treba oprostiti to što on, liječnik opće prakse, uspijeva pronaći supersenza­cionalno revolucion­arni lijek (uz malo sreće i nepoznati virus), što nije uspjelo vrhunski opremljeni­m norveškim laboratori­jima u kojima rade najbolji znanstveni­ci. No, ‘ajde, njegov motiv je

ljubav, a kao što znamo, zaljubljen­i ljudi sposobni su na nemoguće stvari (doduše, uglavnom na neviđene bedastoće i patetične geste, pa čak i pisanje poezije, a ne pronalažen­je revolucion­arnih lijekova, ali dobro...).

Iako serija ima klasični skandinavs­ki noir ugođaj, ono što je čini posebnom je crni humor kojim je cijela prožeta, upravo taj humor, kojim kao da govore “ne nervirajte se, to je samo serija”, navodi nas da oprostimo i previdimo sve dramsko-logičke manjkavost­i i prepustimo se ugodi gledanja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Iako serija ima klasični skandinavs­ki noir ugođaj, ono što je čini posebnom je
crni humor
Iako serija ima klasični skandinavs­ki noir ugođaj, ono što je čini posebnom je crni humor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia