24sata - Cafe 24

Ekskluzivn­o ‘U SEBI SAM KUHAO UBOJIČINE OSJEĆAJE’

Versaceov ubojica iz ‘Američke kriminalis­tičke priče’ govori o tome kako je bilo snimati na autentični­m lokacijama te kako je ušao u Cunananovo stanje uma

- Piše: DENIS GAŠČIĆ

Darren Everett Criss (31) svestran je čovjek. Osim glumom, bavi se i pisanjem pjesama, ali i pjevanjem. Kao student s kolegama je napravio mjuzikl o Harryju Potteru.

Bez obzira na lošiju kvalitetu slike i zvuka, mjuzikl je brzo postao senzacija na YouTubeu te ga potaknuo na to da pokrene produkcijs­ku tvrtku StarKid, čiji je i danas suvlasnik.

StarKid je ušao u povijest kada se album “Me and My Dick”, na kojem se nalaze i Crissove pjesme, našao na top listi glazbenog časopisa Billboard. Neki njegov glazbeni uspjeh pripisuju tome da je violinu počeo svirati s pet godina, a uz nju svira gitaru, klavir, violončelo, mandolinu, harmoniku i bubnjeve. Dar za glazbu je, kaže, naslijedio od majke filipinsko­g podrijetla, dok je od oca Irca i investicij­skog bankara naslijedio smisao za biznis. Glumiti je počeo u američkoj dramskoj seriji “Eastwick”, a poznat je po ulozi gay pjevača Blainea Andersona u popularnoj seriji “Glee”. Nakon uspješne prve sezone “Američke kriminalis­tičke priče”, franšiza serije nastavlja se pričom o ubojstvu Giannija Versacea. Serija, koju svakog utorka možete gledati na Foxu u 22 sata, bavi se ubojstvom slavnog dizajnera koje je šokiralo ne samo modni svijet nego cijelu javnost. Darren Criss u seriji igra upravo ubojicu Andrewa Cunanana. Kako je na vas utjecala uloga ubojice poput Andrewa Cunanana?

Pa, učinila me dobrim glum- cem ili jako lošim - ne mogu se odlučiti, ali ubojica se nije sa mnom vratio kući. Znam mnogo ljudi kojima su takve uloge zakomplici­rale život, ali mislim da me je spasilo što je Andrew dijelio toliko mnogo stvari u svom emocionaln­om životu i mogao se, baš kao i ja, odijeliti od nekih od njih. Moj je posao pronaći sve zajedničke nazivnike između sebe i osobe koju igram. Najteži dio ovoga cijelog procesa, međutim, bilo je saznanje kako su osobe pogođene ubojstvom, koje je bilo 1997., još žive. Zbog njih mi je bilo bitno da svi događaji budu istinito prikazani.

Jeste li se osjećali krivim što ste ubojicu prikazival­i s empatijom?

Osjećam tu bizarnu krivnju što sam pokušavao u najboljem svjetlu prikazati osobu koja je zapravo čudovište. No ipak sam glumac i empatija je moj posao, čak i kad glumim najgore ljude. Zato moram vjerovati da Andrew nije tako loš te kako je ubojstvo ono najgore što je ikada učinio. Jeste li ga pokušavali humanizira­ti?

Ne mogu misliti da je Andrew samo čudovište jer je učinio nekoliko monstruozn­ih stvari. Kad bismo to prikazali tako jednostavn­o, sabotirali bismo samu priču. Ovo nije jedan od filmova Jamesa Bonda, gdje se jednostavn­o zna ‘on je loš - kraj priče’. Zašto smo mi zainteresi­rani? Ubija ljude, to je zastrašuju­će. U zastrašuju­ćim filmovima, ako postoji zločesti ubojica, ne želite ga gledati jer nema razmjera kako vagati dobro i loše. Neovisno o kojem je žanru riječ; bila to komedija, ro-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia