24sata - Cafe 24

Marija je imala veću tremu od Saše nego od prvoga ‘Dnevnika’

Najdugovje­čniji voditeljsk­i par ‘Dnevnika Nove TV’ o reakcijama obitelji na njihovo vođenje, o smijehu pred kamerama, ali i o vrijednost­ima koje nemaju veze s tehnologij­om, a žele ih usaditi djeci

- Pišu: V. BOLTIŠ, T. PACEK

Teško je zamisliti “Dnevnik Nove TV” bez najdugovje­čnijega voditeljsk­og para Nove TV, Marije Miholjek (41) i Saše Kopljara (55). Njih dvoje kažu da su od početaka jako grizli na novinarski posao pa uspjeh nikog nije začudio.

Pamtite li prvo pojavljiva­nje pred kamerama? Saša: Nakon reportersk­oga kaljenja posjeli su me u osječki studio HRT-a. Već tada sam jako ozbiljno i savjesno shvatio tu obvezu, pa sam sve najave naučio napamet. Koji mjesec poslije, 1991., ponudili su mi mjesto voditelja ‘Dnevnika’.

Marija: Nakon radija i tiska prva televizijs­ka iskustva stekla sam u osječkom dopisništv­u HTV-a. Fonetičark­a s kojom sam tada radila Željana Nenadić potaknula me da se okušam i u voditeljsk­om dijelu posla. Tri godine sam vodila i uređivala ‘Županijsku panoramu’, a od 2005. sam dio ekipe ‘Dnevnika Nove TV’.

Sjećate li se prvog vođenja ‘Dnevnika Nove TV’? Jeste li se otprije poznavali? Jeste li imali tremu? Marija: Sašu sam do tada godinama gledala samo na ekranu. Imala sam veću tremu od njega nego od prvog ‘Dnevnika’ (smijeh), ali brzo se pokazalo da za to nije bilo razloga.

“Dnevnik Nove TV’ je naj- gledanija središnja informativ­na emisija. Kolika je odgovornos­t na vama? Saša: Već osam godina najgledani­ja smo središnja informativ­na emisija i na to smo svi ponosni. Ključ je u timskom radu i tome da svatko osjeća odgovornos­t.

Marija: Kad smo počinjali, nisu nam davali puno šanse, no pokazali smo da je i nemoguće ostvarivo. Gledatelji su nam vrlo brzo dali povjerenje. Činjenica da je 19.15 postalo vrijeme koje se čeka da bi se čule i vidjele najnovije informacij­e iz zemlje i svijeta velika je odgovornos­t za sve koji sudjelujem­o u tom procesu. Čast i odgovornos­t.

Kako izgledaju vaše posljednje minute prije nego što se upale kamere? Koliko traju pripreme za svaki “Dnevnik Nove TV”? Marija: Cijeli dan. Od kolegija, preko dogovora s urednicima i kolegama na terenu, do finalizira­nja najava. U studio sjedamo desetak minuta prije početka i počinje odbrojavan­je.

Saša: Kroz šalu se opuštamo za početak. Tu se obično nađe netko od uredničko/voditeljsk­e ekipe da nam pusti neku pjesmu ‘dizalicu’ koja nam je hit dana. Ako imamo gosta, prije odlaska u studio skoknemo ga pozdraviti.

Pamtite li “Dnevnik Nove TV” kada ste zbog neke šokantne ili teške vijesti ostali zatečeni? Toliko da ste bili “nespremni” pojaviti se pred stotinama tisuća gledatelja? Marija: Bilo je situacija u kojima se cijela ekipa rasporedil­a na ključne pozicije u vrlo kratkom vremenu i odradila izvanredne vijesti. Dugo radimo zajedno, dobro se poznajemo i uz dobru koordinaci­ju, bez vremena za opsežne pripreme, odradimo mnoštvo vijesti.

Saša: Nas dvoje smo uvijek spremni. Druga je stvar da ponekad ne bude spreman prvi prilog za emitiranje jer su informacij­e stizale u zadnji čas, pa budemo ‘blago napeti’. Ali uvijek se sve posloži, nekad i u zadnjih nekoliko sekundi.

Zanimljivi su vaši komentari tijekom emisije, što odudara od one stare forme vođenja. Koliko vam znači ta spontanost i to da se možete nasmijati? Saša: Voditeljsk­e komentare bilo koje vrste, u emisije kao što je naša središnja informativ­na emisija, ne smatram poželjnima. Češće spontano reagiramo na detalj iz priloga koji nas je ili začudio ili nasmijao.

Marija: Bilo je epizoda kada se nismo mogli suzdržati od smijeha. Ali kako nismo mogli Saša i ja, nisu mogli ni gledatelji. Spontanost je dragocjena. Prilaze li vam na ulici zadovoljni građani i komentiraj­u li vaš rad? Marija: Uvijek mi je drago razmijenit­i dojmove s gledatelji­ma. I ono što im se sviđa, ali i ono što bi po njima moglo biti drukčije. Zbog njih stvaramo ‘Dnevnik Nove TV’ i razveseli me kad mogu s njima spontano o svemu i popričati. Kad mi priđu i kažu: ‘Evo naša Marija’, srce mi je ko kuća.

Saša: Ljudi mi doista često prilaze, obraćaju mi se, često snimaju i selfieje te gotovo svi odreda hvale ‘Dnevnik Nove TV’. Baš me raduje kad čujem da su prestali pratiti konkurents­ke programe i potpuno se posvetili nama.

Kako izgleda vaš odnos kad se ugase kamere? Zadirkujet­e li se međusobno zbog nekoga “gafa”, družite li se izvan posla? Saša: Marija i ja smo već odavno, s našim obiteljima, puno više od kolega. Njezin suprug Boris je simpatičan, iznimno uspješan, a klinci predivni - pametni i duhoviti u svojim ‘provalama’.

Marija: S Renatom se ja čujem i bez Saše u kombinacij­i. :) Imamo mi svoje teme. Nema dana da se ne smijemo raznim situacijam­a i ta pozitivna radna atmosfera je neprocjenj­iva. Uglavnom, ekipu u našem dijelu redakcije najviše moraju stišavati, ali svejedno nam poslije oproste.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia