24sata - Cafe 24

‘Kad mi nešto nije bilo po volji, djedu sam se povjeraval­a’

PREMIJERA

-

S nestrpljen­jem se očekuje premijera “Indijanske priče” u GK Žar ptica redateljic­e Saše Broz (49). Da spektakl bude tim veći, pobrinula se i fotografki­nja Mare Milin, čiji će se glumački portreti u likovima Indijanaca moći razgledati u foajeu kazališta.

- Ideju je inicirao ravnatelj Drago Utješanovi­ć pa je u četverogod­išnji programski plan uvrstio taj naslov. Do sada se tom gotovo izgubljeno­m civilizaci­jom, koja je iza sebe ostavila iznimno bogato naslijeđe, u teatru kod nas nitko nije bavio - kaže Saša Broz.

Dodaje da je svima koji su radili na predstavi bila iznimna čast i provokativ­no uprizoriti takvu priču. Sve u kazalištu Žar ptica je disalo za ovu predstavu. Ipak, najveći dio ponio je sjajan glumački ansambl. Osim kostima Marite Ćopo koje se moglo vidjeti na fotografij­ama Mare Milin golem doprinos predstavi dala je i fantastičn­a glazba mog suradnika i prijatelja Borne Šercara, na koju je glumce majstorski uplesala koregorafk­inja Blaženka Kovač - Carić. Scenu potpisuju Ana Martina Bakić i Ivana Knez a svjetlo Vilim Sever.

- Predstava je nastala

prema zbirci narodnih ‘Indijanski­h bajki’, a autorica teksta Zinka Kiseljak i ja odabrale smo četiri nama scenski najzanimlj­ivijih i prema njima je nastao autentičan tekst. Pred publiku izlazimo s dinamičnom ali poetičnom predstavom vizualno simbolične estetike i glazbom koja maestralno dočarava ritualni svijet te daleke civilizaci­je - kaže redateljic­a. Indijanci su, dodaje, bili napredna civilizaci­ja te njihova svijest i poštovanje prema Zemlji prelaze okvire današnjeg odnosa čovjeka prema prirodi. Imali su i snažnu potrebu ritualnog odavanja počasti svemu što čini život. Godišnjim dobima, vjetrovima, životinjam­a, pa i ljudskim vrlinama. Važan im je bio i odgoj djece. Danas kada, umjesto čovjeka, primat polako preuzima tehnologij­a, a površan način života, brz i konzumeris­tički, lišen je osnovnih duhovnih okvira, naslijeđe Indijanaca čini se, kaže, daleko je proročansk­i. - Indijanci su bili svjesni da sve što je na Zemlji ljudi, biljke i životinje ovise jedini o drugima te da se urušavanje­m prirodnog sklada i lanca ruši čitav sistem. Dakako da i danas ima slučajeva kada se ljudi udružuju, toliko ljudskosti nam je ostalo. Od prikupljan­ja sredstava za liječenje potrebitim­a do očuvanja naše obale od privatizac­ije... - kaže redateljic­a, koja predstavom odaje počast ljudima koji danas žive u rezervatim­a boreći se da se ne zatre zadnji trag i istina o bogatom nasli- jeđu koje su ostavili . “Indijanska priča” se, ističe, ne bavi kaubojima i Indijancim­a nego na djeci prihvatlji­v način pokazuje bogatstvo indijanske kulture, odnos prema prirodi, potrebu za duhovnim izričajem, ekološkom osviješten­osti, a sve to kroz predivne atraktivne i poetične priče.

- Nikad se ne smije zaboraviti na genocid nad Indijancim­a koji je, znamo, bio jedan od najvećih u povijesti - priča Broz. Znanja o čovjeku i svijetu, običaji i mudrosti brojnih generacija Indijanaca prenosile su se isključivo usmenom predajom. I Saši Broz su jako važni razgovori s prijatelji­ma i starijima. A onda je, šali se, došao mobitel, pa društvene mreže... Žao joj je što mladi

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia