24sata - Cafe 24

Bili su likovi iz ‘South Parka’, a njihove pjesme sviraju i u videoigric­ama

Ni nakon četrdeset godina postojanja nije se promijenio, a vrhunac karijere obilježava­ju turnejom povodom koje prvi put stižu 9. ožujka u Zagreb

-

Sad znamo zašto imamo 40 godina iza nas. Za sve je krivo naše glupo ime, našalili su se članovi rock benda Toto, koji će u zagrebačko­m Domu sportova zasvirati 9. ožujka.

Nema zanimljive priče oko imena kao što to imaju neki bendovi, samo su jednom prilikom rekli kako su se tako nazvali po psiću iz “Čarobnjaka iz Oza”. Iako su im se mnogi rugali zbog jednostavn­osti imena, upravo to ih je činilo prepoznatl­jivima. Kada su prvi put imali turneju u Japanu, izazvali su podsmijeh jer je Toto japanska marka sanitarnih proizvoda. Obitelj Porcaro ključna je za bend. Kada su ga osnovali 1977. godine, najstariji od troje braće, Jeff Porcaro, osnovao je bend. Svirao je bubnjeve i bio frontmen, dok je njegov najmlađi brat svirao klavijatur­u. Michael im se pet godina poslije priključio kao basist. Bendom su prošli još mnogi glazbenici, a u originalno­j postavi bili su još i Bobby Kimball (70), Steve Lukather (60) te David Paich (63). Bez Jeffa ostali su 1992. kad je umro od srčanog udara, a prije deset godina Mikeu su dijagnosti­cirali amiotrofič­nu lateralnu sklerozu. U bendu su to jako teško podnijeli.

- Njegov mozak živi, ali on ne. Ne može jesti niti se micati. Kad ga vidim, plače mi se - govorio je Lukather. Michael je od posljedica teške bolesti umro prije tri godine. Ono po čemu su specifični je to da nisu pretjerano nastupali po klubovima kao ostali glazbenici. Slava u studiju bila im je dovoljna.

- Najviše me živcira kad kažu: ‘To je onaj bend koji svira ‘Africu’ ili ‘Rosannu’’. Nemojte me krivo shvatiti, i mi ih volimo, ali imamo mi i druge stvari - rekao je svojedobno Steve.

Ipak, “Africa” im je donijela najveću slavu te se čak vrtjela u igrici “Grand Theft Auto: Vice City” kada je glavni lik prebacio na radioposta­ju Emotion.

- Gledao sam na televiziji

 ??  ?? Prije 25 godina ostali su bez Jeffa, a Mike ih je napustio 2015. U bendu su trenutačno glavni vokal
Joseph Williams, gitarist Steve Lukather, klavijatur­isti
David Paich i Steve Porcano te na bubnjevima
Shannon Forrest
Prije 25 godina ostali su bez Jeffa, a Mike ih je napustio 2015. U bendu su trenutačno glavni vokal Joseph Williams, gitarist Steve Lukather, klavijatur­isti David Paich i Steve Porcano te na bubnjevima Shannon Forrest
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia