24sata - Cafe 24

Cijeli svijet smijao se forama iz serije koju kritičari nisu voljeli

Frazu ‘Platit ćeš mi za ovo, Butleru!’ glumac Stephen Lewis ponavljao je do kraja života, a od postave humoristič­ne serije koja se trenutačno reprizira na HRT-u, živa je samo Anna Karen koja glumi Olive

- Piše: IVANA LULIĆ

TV kritičari ovu su seriju nazivali jednom od najnesmješ­nijih britanskih komedija svih vremena i sinonimom za mediokrite­t britanskih serija iz sedamdeset­ih, no istodobno je filmska verzija serije bila najgledani­ji film 1971. u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u. Kultna serija “U autobusu”, koju trenutačno možete gledati na HRT-u, prati patnje vozača autobusa Stana Butlera i njegova konduktera Jacka koje se u imaginarno­m gradiću Luxtonu razvijaju iz epizode u epizodu. Njihov bijedni život još bjednijim čini inspektor Blake, zvan Blakey, kojeg su često zvali Hitlerom i Drakulom upravo zbog njegovih prepoznatl­jivih brčića.

- Znam da ću sad biti ograničen izborom uloga, ali ne planiram prestati glumiti. Previše volim glumu i volim taj osjećaj pripadnost­i nekoj obitelji, a to je upravo bila serija ‘U autobusu’. Nije to bio posao; previše smo se zabavljali da bismo ga zvali poslom - izjavio je glumac Stephen Lewis, koji je svoju najpoznati­ju frazu “Platit ćeš mi za ovo, Butleru!” ponavljao do kraja života u domu za umirovljen­ike. Inspektor Blake se preselio u Butlerovo kućanstvo kao podstanar pa je od sporednog lika postao jedan od protagonis­ta serije. Iako je lik Stana Butlera trebao biti u srednjim tridesetim­a, glumac Reg Varney imao je 52 godine kad je počelo snimanje serije. Da bi izgledao mlađe, svaki put je morao nositi vrlo tešku šminku.

- Nikad nisam imao agenta. Uvijek je sve išlo od usta do usta. U 2. svjetskom ratu prijavio se sam kao jedan od električar­a, a završio kao jedan od najvećih zabavljača, prvo u dvoranama, a zatim i na pozornici - otkrio je svojedobno kako je karijeru počeo kao harmonikaš. Seriju, koja se emitirala od 1969. do 1973., napustio je u posljednjo­j sezoni pa se nije pojavio u posljednji­h šest epizoda, a razlog je bio njegovo preseljenj­e u drugi dio Ujedinjeno­ga Kraljevstv­a kako bi radio u tvornici koja proizvodi autobuse.

Nije bio jedini glumac čiji se privatni život isprepleta­o s ulogom. Bob Grant, koji glumi konduktera Jacka, zaista je radio kao vozač autobusa kako bi otplatio troškove studiranja na Kraljevsko­j akademiji dramskih umjetnosti.

- Za mene je bilo najgore kad je završilo snimanje serije. Imao sam osjećaj kako je to raditi, a kad su mi to oduzeli, osjećao sam se užasno. Ispred sebe vidio sam jedino besposlene mjesece, nagomilane

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia