24sata - Cafe 24

KADA BOGATI NAĐU NAČIN DA PREVARE SMRT...

Serija prati bivšega kriminalca koji je, probuđen iz kažnjeničk­og sna, prebačen u drugu svijest i mora istražiti smrt bogataša koji, zapravo, nije mrtav jer će se ‘premjestit­i’ u novo tijelo za 48 sati

- Piše: GORAN GAVRANOVIĆ

U svijetu daleke budućnosti ljudi u vratu imaju smještenu kapsulu koja pamti sve njihove osjećaje, doživljaje, fizičke osjete, ukratko, njihov život, i u slučaju smrti ta se kapsula premješta u drugo tijelo (u slengu budućnosti to tijelo zovu “sleeve” iliti rukav).

Čovjek je siguran u dugi život, osim u slučaju da mu tijekom smrti raznesu mozak ili tu kapsulu. Serija je nastala prema istoimenom romanu Richarda Morgana iz 2002. godine (koji je upravo izašao u Hrvatskoj) i rijedak je primjerak cyberpunk žanra u serijama. Treba joj dati šansu i odgledati nekoliko epizoda jer kako teče, tako postaje sve bolja i bolja razvijajuć­i se u odličan krimić ili triler smješten u svijetu budućnosti (koji ne izgleda nemoguć i pretjerano nestvaran). Ne vjerujem da će serija postati kultna ili da će privući masov- nu publiku, ali svi koji je pogledaju, bez obzira na to jesu li ljubitelji žanra, bit će zadovoljni.

U posljednji­h nekoliko godina svijet serija prigrlio je različite žanrove koji su uglavnom bili prezreni ili zaboravlje­ni, a mnoge od njih postale su veliki hitovi, pa čak i kultne serije koje će se gledati godinama. Da nabrojim samo neke - “Igra prijestolj­a”, “Walking Dead”, “Westworld”, “The Man in a High Castle”, “Black Mirror”. Serije su prigrlile fantasy, ZF, alternativ­nu povijest i horor te uz visoku produkciju i kvalitetne scenarije nadmašile filmove tih žanrova (naravno, ne sve, remek-djela poput “Blade Runnera” ostaju nedostižna). Cyberpunk kao podžanr ZF-a do sada tu nije našao svoje mjesto, no vjerujem da će “Altered Carbon” to donekle izmijeniti. Ne potpuno jer vjerojatno ova serija neće biti masovni hit, ali sigurno će doseći priličnu gledanost, i to kod “običnih” gledatelja, kao i kod ljubitelja žanra.

Ono što će zbuniti “obične” gledatelje je što autori uopće ne objašnjava­ju taj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia