24sata - Cafe 24

‘Teško je zaboraviti snove i priznati poraz’

‘Samo more zna’ tumači amaterskog moreplovca. On odlazi na putovanje oko svijeta nesigurnom jedrilicom koju je jedva dovršio

-

Film “Samo more zna” govori o istinitoj priči Donalda Crowhursta i jednom od najvećih misterija u povijesti. Amaterski moreplovac Crowhurst je odlučio sudjelovat­i u Sunday Times Golden Globe Race 1968., iako ga je obitelj odgovarala od toga. Nije odustajao od zamisli da oplovi cijeli svijet, a jedrilicu koju je namjeravao koristiti zbog niza odgoda jedva je dovršio. Brod je misteriozn­o nestao i Crowhursto­va obitelj je cijelo vrijeme čekala na njegov povratak. U biografsko­j drami glavne uloge tumače oskarovci Rachel Weisz i Colin Firth. Glumci kažu da je priča ovog filma poput Shakespear­eove tragedije. - Donald poludi i radi pogrešne stvari iz pravih razloga - istaknula je Weisz. Firth je dodao kako ne želi da film zvuči grandiozno, ali je baš teška i traumatičn­a poput Shakespear­eovih tragičnih djela. Tvrdi da je njegov lik Donald izabrao napraviti nešto što je unaprijed osuđeno na neuspjeh.

- Odlučiš se na nešto i ne odustaješ. To je taj neki mentalitet pomoraca. Samo nastavi i nema odustajanj­a - istaknuo je engleski glumac. Nije znao puno o Crowhurstu i njegovoj priči prije nego što je pročitao scenarij, a kaže da ga je radnja jako dirnula. - Govori o tome kako naši snovi nestaju te da ih je teško zaboraviti i priznati da si jednostavn­o izgubio - objasnio je Firth. Smatra da je inače problem kod ljudi što ne znaju kada trebaju odustati od nečega. Loše im ide priznavanj­e poraza. - Mislimo da ćemo moći popraviti problem i onda stvorimo još jedan veći. Čovjek mora riješiti neke stvari sa samim sobom da bi krenuo dalje - zaključio je glumac. (vb)

 ??  ?? Priča o Donaldu Crowhurstu je poput Shakespear­eove tragedije, teška i traumatičn­a, kaže Colin Firth
Priča o Donaldu Crowhurstu je poput Shakespear­eove tragedije, teška i traumatičn­a, kaže Colin Firth

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia