24sata - Cafe 24

Bez nje ne bi bilo Winstona Churchilla i kraljice Elizabete

Šminkerica već trideset godina Radi na setovima najprestiž­nijih filmova i serija, a otkrila nam je i detalje o svom poznatom ocu, nekadašnje­m vrhovnom sucu

- Piše: KLARA GLAVAČ

Na 90. dodjeli Oscara nagradu za najbolju glumu dobio je glumac Gary Oldman za svoju interpreta­ciju Winstona Churchilla u filmu “Darkest Hour” Joe Wrighta.

No usprkos Oldmanovoj briljantno­j glumi, Churchill kao takav ne bi se “rodio” da nije bilo ekipe koja je radila na njegovoj maski, šminki i frizuri. David Malinowski, Lucy Sibbick i Kazuhiro Tsuji nagrađeni su Oscarom za šminku, a među ekipom na setu je stvarala i Hrvatica Ivana Primorac, već godinama poznato ime u svijetu vrhunske produkcije filmova i serija. Oldman je mijenjao pet perika čija vrijednost prelazi 47.000 kuna, a pripreme prije svakog snimanja u prosjeku su trajala četiri-pet sati. Primorac, koja je već gotovo trideset godina pri vrhu svog zanata, sretna je kada stignu pohvale, nominacije i nagrade, no i dalje je najviše veseli posao. Na naša pitanja uvijek odgovara iz aviona jer je gotovo uvijek na putu - jednom je to bio Rim, ovog puta Argentina.

- Jako sam ponosna na nagradu BAFTA, kao i na dvije American Guild Awards koje sam dobila za ‘Darkest Hour’, ali i seriju ‘Kruna’. Uz to sam šest puta do sada bila nominirana, što u mojoj struci ipak nešto znači. Također sam članica s pravom glasa za BAFTA-u, ali i američku Akademiju, što je zaista rijetkost, to je, iskreno govoreći, velika privilegij­a, mali postotak filmskih radnika ima tu čast - kaže Primorac, koja je karijeru počela uz redatelja Rajka Grlića i njegov film “Đavolji raj” iz 1989. godine, a on za majstoricu maske ima samo riječi hvale. Ono što o Primorac mnogi ne znaju jest da dolazi iz obitelji jednako uspješnih pojedinaca. Njezin je otac Vladimir Primorac bio poznati odvjetnik i sudac Vrhovnog suda koji je u Jugoslavij­i i poslije odolijevao političkim pritiscima. Ivana je i sama upisala Pravni fakultet, no vrlo brzo je shvatila da taj “obiteljski posao” nije za nju. Nakon jedva tri položena ispita uz roditeljev­u potporu otišla je u London i upisala školu za vizažiste te je danas tu gdje jest. Josip Broz Tito je svojedobno za njezina oca rekao da se “neki suci drže zakona kao pijan plota”, a Primorac kaže da su te situacije stavljale njezinu obitelj pod veliki stres.

- Da, koštalo je to mog tatu, itekako. Dvaput su ga izbacili iz pravosuđa, u dva režima, iako je obožavao sudačku profesiju i, kao takav, imao široku potporu struke, a i velikog dijela javnosti. Cijenili su ga i oni kojima je izricao visoke kaznene sankcije. Prvi je put otišao nakon Hrvatskog proljeća nakon političke hajke zbog jedne njegove oslobađaju­će presude - prisjeća se Primorac oca kojeg su, uz Vladu Gotovca, zvali stupom demokracij­e.

- Nakon što su ga 1991. godine izabrali za suca Vrhovnog suda, ubrzo je došao u javni spor s državno-političkim vrhom, čini se zbog svojih nastojanja za uspostavlj­anjem autonomije i integritet­a hrvatskoga pravosudno­g sistema. Bila su to teška vremena. Na primjer, iako je tijekom tajnoga glasovanja o izboru članova Državnoga sudbenog vijeća dobio daleko najviše glasova, izveden je protuzakon­iti manevar i osnovana Pašalićeva komisija s ovlaštenje­m da Saboru predloži listu kandidata za Državno sudbeno vijeće. Moj je otac uporno upozoravao da će se pravosuđe uništiti do kraja - kaže Primorac, koja smatra da Hrvatska definitivn­o ne ide u smjeru koji je zamislio njezin otac. Ona se na setu deklarira kao svjetski radnik, ali, naravno, i kao Hrvatica.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia