24sata - Cafe 24

Oliver je pjevao ‘Vjeruj u ljubav’, a Dino Dvornik glasno dodao ‘i u seks’

Skockani u tamnim odijelima s kravatama ili leptir-mašnama, u svečanim haljinama, estrada se okupila 1998. u Rovinju, a u Splitu danas slave 20 godina od tada

- Piše: TATJANA PACEK

Dani ponosa i slave, tako bi se najkraće i najtočnije mogla opisati peta dodjela Porina u Rovinju 1998., kad su glazbenici izgarali od želje da na bilo koji način budu dio tog spektakla. Porin je tih godina bio hrvatski Grammy. Svi su glazbenici željeli dobiti statuicu koju je izradio Ivica Propadalo. Za prvih pet dodjela diskografs­ke nagrade u Opatiji, Rovinju ili Makarskoj glazbenici su tjednima unaprijed smišljali što će odjenuti. Snažno se i iskreno pljeskalo dobitnicim­a.

Iz Rovinja su se s kipićima te godine kući vratili Darko Rundek koji je za “Apokalipso” dobio Porin za hit godine, za pjesmu godine i za najbolju mušku vokalnu izvedbu. “Fred Astaire”, album Pips, Chips & Videoclips­a, nagrađen je albumom godine, a najbolji rock album bio je “S vremena na vrijeme” Prljavoga kazališta.

Najbolji pop album bio je “Personalit­y” Nine Badrić, a pjevačica je dobila kipić i za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Najbolji album zabavne glazbe 1998. bio je “Ministarst­vo straha” Arsena Dedića, a najbolji album alternativ­ne rock glazbe “Život uživo” grupe Majke. Porinovska priča počela je 1993. na Đoserovome memorijalu uz čavrljanje na kavi.

- Marija Nemčić,

Đelo Hadžiselim­ović i ja smo razgovaral­i o toj nagradi, dogovorili se, a kad sam se vratio u Zagreb, s tom sam idejom otišao Siniši Škarici - prisjeća se Zrinko Tutić, jedan od osnivača Porina. Škarica ga je uputio na pokojnog Dražena Vrdoljaka i ideju o Porinu su realiziral­i 1994.

- Tih prvih godina puno smo sastančili jer smo htjeli da sve bude na nivou, uvijek poboljšano i da ljudi počnu shvaćati da je to ozbiljna nagrada - priča Tutić. Glazbenici su doista isprva zavoljeli Porin. Bila je stvar prestiža vratiti se kući s kipićem i mnogi će i danas reći da je tih prvih godina bio ugledniji nego ikad.

 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 1) U backstageu se kladilo tko će dobiti Porin 2) Prvi Porini bili su važni svima pa je i Tonči Huljić došao svečano odjeven3) Nina Violić se kao prezenteri­ca ogrnula krznom tigra4) Oliver i Dino bili su prezenteri, ali su i zapjevali zajedno
1) U backstageu se kladilo tko će dobiti Porin 2) Prvi Porini bili su važni svima pa je i Tonči Huljić došao svečano odjeven3) Nina Violić se kao prezenteri­ca ogrnula krznom tigra4) Oliver i Dino bili su prezenteri, ali su i zapjevali zajedno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia