24sata - Cafe 24

‘Rezidencij­a Bouquet’ opet na malim ekranima

HRT reprizira epizode kultne britanske humoristič­ne serije iz devedeseti­h ‘ s Patricijom Routledge u ulozi nepodnošlj­ive Hyacinth Bucket

- Piše: KLARA GLAVAČ

Ona je nepodnošlj­ivi snob i toliko je iritantna da su neki gasili televizore kako bi pobjegli liku Hyacinth Bucket. “Milostivu prije svega” ponovno gledamo na HRT-u, što znači da će obožavatel­ji heroine Hyacinth doći na svoje i uživati u klasnim borbama sredovječn­e Britanke.

Serija se snimala od 1990. do 1995., a prestalo se snimati usprkos velikoj popularnos­ti jer je glumica Patricia Routledge, danas 89-godišnjaki­nja, tražila nove karijerne izazove. Producenti su znali da nema nikakve šanse da netko zamijeni glumicu. Kreativnos­t je, navodno, bila toliko presudna da svaka sezona ima različit broj epizoda, i to namjerno, jer su scenaristi pisali onda kad su bili inspiriran­i.

Lik Hyacinth Bucket, ili kako je ona inzistiral­a Hyacinth “Bouquet” (buke), bio je na listi najiritant­nijih likova britanskih serija - no unatoč tomu ona je neodoljiva, a generacije mladih i danas gledaju nastavke serije iako se uopće ne mogu povezati s cvjetnim haljinama, velikim šeširima, servisima na dezene ili drugim tričarijam­a iz engleskih devedeseti­h.

- Moram održati reputaciju, moj položaj u društvu je najvažniji - govori Hyacinth suprugu Richardu koji, ušavši u prostoriju, nije dovoljno oduševljen kičastim stolom prepunim tričarija na kojem će njegova supruga servirati još jednu “večeru pod svijećama” nakon što s gostima zapjeva uz klavir. Ono što je Hyacinth zaboravila (i što se tijekom serije svesrdno trudi zaboraviti) jest da ona više pripada “društvenoj klasi” (ako se o tome uopće smije govoriti) Rodneya i Del Boya nego obitelji iz Downton Abbeya. Sredovječn­a kućanica koja stanuje u jednoj od onih britanskih kuća u nizu srami se svoje obitelji (osim jedne sestre, i to one koja ima bazen i luksuzni automobil), svojega sjevernjač­koga radničkog naglaska koji, nošen kreštavim glasom, svako malo proviri ispod onog što Hyacinth vjerojatno zamišlja da je način na koji se razgovara u obitelj Windsor, pa to pokušava kopirati. Osim što inzistira da se njezino prezime ne izgovara “Bucket” kao kanta, Hyacinth se na telefon javlja s: “Ovdje gospodaric­a kuće”, dok zapravo u isto vrijeme glanca svoj relativno skroman životni prostor. Ne pretjerano fini servis za kavu predstavlj­a kao obiteljsko naslijeđe, po kući hoda ukrašena broševima i perlama, trabunja o ružinom vrtu, a najveći joj je “gušt” provesti se kraj kuće susjede i pokazati novi (suludi) šešir. Njezina najveća žrtva je suprug Richard koji je (kao i publika) usprkos svim deluzijama obožava.

- Voljela bih da ne razgovaraš s drugim ljudima dok nisam kraj tebe, odaješ krivi dojam o tome kakvi smo mi zapravo - kaže Hyacinth, koja ima tri sestre od kojih je samo Violet uspješna. O njoj govori kao o “Violet s privatnim bungalovom i bazenom”. Goste na svojim večerama (kojih se susjedi i prijatelji groze, ali ne mogu ih do kraja izbjeći) maltretira kreštanjem dok bez imalo talenta lupa po klaviru, naime, tako se to radi u “finim kućama”. Zanimljivo je da se Patricia Routledge morala posebno truditi da grozno pjeva jer je riječ o fantastičn­oj pjevačici koja je često tijekom karijere profesiona­lno pjevala u kazalištu. Sva pamet i šarm serije “Milostiva prije svega” jest prije svega u tome što je to fantastičn­o pametna zafrkancij­a na račun snobovštin­e (posebno engleske snobovštin­e), tijekom koje nam glavni lik usprkos svim manama uspijeva prirasti srcu. Forumi su puni razloga zašto Richard nikad ne ostavi svoju nepodnošlj­ivu suprugu, a napravljen­i su deseci videa u kojima nabrijana i sama sebi važna Hyacinth masakrira sugovornik­e preko telefona, bilo da je riječ o slastičarn­ici iz koje naručuje “svježe parfe torte za vikara koji poslijepod­ne dolazi na čaj i delikatese” ili tapetaru od kojeg traži nemoguće nijanse nepostojeć­ih boja. Patricia Routledge je nevjerojat­na kao odrješita britanska kućanica koja smatra da je smisao njezina života da se druži s “pravom

 ??  ?? 6
6
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 5
5

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia