24sata - Cafe 24

Egzistenci­jalna kriza na sceni Kerempuha

Dimenzija rizika mora postojati u svemu autorskom. Ponavljanj­e nečeg što si već radio nema smisla, kaže cijenjeni kazališni i filmski redatelj Bobo Jelčić

-

Praizvedbu predstave Bobe Jelčića “Govori glasnije!” pogledajte u nedjelju, 25. ožujka u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Autor u predstavi istražuje utjecaj atmosfere aktualnoga postratnog-predratnog stanja na živote pojedinaca, ali i društva u kojemu se nalazimo. Takav pristup dovodi do žestoke egzistenci­jalne krize, koja potom provocira niz iskonstrui­ranih problema i rasadnike mržnje, nacionaliz­ma, ksenofobij­e i sličnog. Za Bobu Jelčića karakteris­tičan je osobit način rada s glumcima, koji zajednički­m radom na razvijanju postavljen­ih tema, postaju i suautori njegovih predstava. Osim u kazalištu velik uspjeh postigao je i filmom “Obrana i zaštita” koji je bio prikazan na mnogim festivalim­a od Berlina do Beograda.

- Ne znam je li to logično, ali meni je sve što radim neka vrsta izazova i dizanja adrenalina. Kako film tako i kazalište. Ulazak u područje gdje još nisam bio. Film je takva stvar, zbog prirode same realizacij­e koja je, naravno, usko vezana uz cijenu, to je na određeni način jednomjese­čna koncentrac­ija svih najvećih sposobnost­i autora, intelektua­lnih, kreativnih, energetski­h, i zato je to poseban izazov. Dimenzija rizika mora postojati u svemu autorskom. Ponavljanj­e nečeg što si već radio nema smisla - rekao nam je ranije Jelčić. U predstavi igraju Nikša Butijer, Jadranka Đokić, Vilim Matula, Nina Erak Svrtan... (mr, zč)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia