24sata - Cafe 24

Na svakom koraku vikali su za njim ‘Lakše se diše’

U čast zagrebačko­m glumcu Mladenu Crnobrnji koji nas je napustio prije 18 godina i danas se održavaju Gumbekovi dani u Histrionsk­om domu. Mlađe generacije pamte ga po reklami

- Piše: STELA TUĐAN

Po kultnoj rečenici iz reklame za Bronhi mlađe generacije pamte jednog od najvećih velikana hrvatskoga glumišta - Mladena Crnobrnju Gumbeka.

U kazalištu ga i danas pamte te ga se prisjećaju na Gumbekovim danima, koji ove godine traju do utorka, 27. ožujka, a prvi su u Histrionsk­om domu održani prije deset godina. Tamo je Crnobrnja odigrao posljednju predstavu.

Preminuo je 27. siječnja 2000. godine, a nekoliko mjeseci prije proslavio je

40. godišnjicu umjetničko­g djelovanja ulogom domobransk­oga pričuvnog dočasnika zagorskog Jambreka Gumbeka u “Hist(o/e) rijadi”. Na svijet je stigao

1. svibnja 1939. godine. Roditelji su mu pričali kako je “nastao” tijekom jednog izleta u Samobor i da su, kad je on još bio u trbuhu, vrlo često išli u kino.

- Pričali su da sam po njihovim nadanjima trebao postati kao jedan od čuvenih glumaca onog doba – govorio je Crnobrnja, koji je rano stekao slične navike. Zaljubio se u kino, a često ga se moglo vidjeti kako ispred preprodaje karte. Karijeru je, pak, počeo na Komornoj pozornici Studentsko­g centra u Zagrebu. U kultnom SEK-u debitirao je ulogom u Ružićevoj “Kartoteci”. Između dviju kinopredst­ava glumio je i u Pionirskom kazalištu Trešnjevka. Na Akademiju ga nisu primili, a on je i za to imao duhovito objašnjenj­e. - Zagrepčanc­i ne razlikuju ‘č’ i ‘ć’, a nisu ni bogzna kak ‘duhoviti - izjavio je glumac, koji je publiku uspijevao nasmijati čak i šutnjom te ponekom gestom. Kad je Fadil Hadžić osnovao Satirično kazalište Jazavac, današnji Kerempuh, Crnobrnja je odlučio ondje dočekati svoje najslavnij­e dane. Publika ga je odlično prihvatila pa se s kazališnih daski selio na male ekrane. Najdraža uloga bila mu je ona Plika, kojeg je tumačio u popularnoj seriji “Kuda idu divlje svinje” Ive Štivičića. Iako je radio po cijele dane i svoje biće posvetio glumi, Mladenu Crnobrnji Gumbeku je ipak jedna dama uspjela ušetati u život. U Branku se zaljubio čim ju je upoznao.

- To se nije dalo izbjeći, bilo je vrlo brzo. Čim sam je učio, odmah sam se ukočio - rekao je svojedobno glumac. Nakon što su Branka i on stali pred matičara, odlučili su nastaviti obiteljsku tradiciju i otići u Samobor. Devet mjeseci poslije dobili su kćer Martu. Iako je većinu svog vremena proveo u Jazavcu, voli se prisjetiti i dana u Histrionim­a kod Zlatka Viteza. S pozornice na Opatovini osvajao je publiku u predstavam­a “Grička vještica”, “Kavana Torso“, “Jalnuševča­ni” i “Tajna Krvavog mosta”. - Histrionsk­o druženje bio mi je pravi odmor – često je govorio. Nije se znao odmarati i na svaki glumački poziv rado bi se odazvao pa je njegove uloge teško pobrojiti. Inicirao je kabaretsku scenu u Jazavcu jer je, kako kaže, publiku bilo sve teže nasmijati. A kabaret bio je stvoren upravo za to. Ondje se mogao potpuno opustiti. Ondje je i pjevao pa su ga, kako je jedanput ispričao, počeli pozivati i na festivale. - Da su mi dopustili nastup sa zgodnim ženama, gdje bi mi bio kraj – našalio se legendarni Zagrepčani­n. S kolegama iz Jazavca posjetio je mnoge zemlje i skoro proputovao svijet. U Rusiji je imao 7000 dana u Sibiru. - Sva sreća što nisam bio sam. Društvo su mi ‘delali’ Boris Buzančić, Ivo Rogulja, urednik Večernjeg lista Branko Vukšić i Rade Špicmiler. Slikali smo se pokraj staljinist­ičkog medvjeda – ispričao je Crnobrnja. Nakon toga snimio je reklamu za bombon Bronhi. Iako danas mnogi glumci snimaju reklame, to tada nije bilo slučaj. Tako je Mladen Crnobrnja Gumbek probio led osamde- setih godina prošlog stoljeća. U kultnoj reklami u režiji Antuna Vrdoljaka zagrebački komičar izgovorio je rečenicu koja se i danas koristi u reklami za taj slatkiš. Crnobrnja si je za honorar od reklame kupio automobil. - Antun Vrdoljak napisao je scenarij i režirao reklamu. Osmišljena je po jednom liku iz ‘Kiklopa’ Ranka Marinković­a. To je taj priglupi narednik kojeg igram, a Tonči je ubacio još jedan lik; vojnika kojeg je glumio Gumbek - kaže Zdenko Jelčić. Nakon emitiranja prodaja Kraševih proizvoda porasla je sto posto.

Osim po reklami, Jazavcu i seriji “Kuda idu divlje svinje” Crnobrnju pamte i po ulogama u Teatru ITD, Pionirskom kazalištu Trešnjevka, Teatru Manipuli, AT Moe Teatru. S druge strane, na televizijs­kim ekranima publika je uživala u njegovim ulogama u seriji “Prosjaci i sinovi” Ivana Raosa i Antuna Vrdoljaka te “Ne daj se Floki” Zorana Tadića. Bio je miljenik publike, a osobito Zagrepčana jer je, kako kažu stariji žitelji metropole, njegovao izvorni purgerski govor.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia