24sata - Cafe 24

Znao je nasmijati druge, ali sebi ipak nije uspio pomoći

Životna borba Robina Williamsa, kojega gledamo 4. travnja u ‘Dobrom Willu Huntingu’ na Cinemaxu, protiv depresije počela je u djetinjstv­u. Humor mu je bio najbolji prijatelj do kraja života

- Piše: STELA TUĐAN

Najtužniji ljudi uvijek se trude nasmijati druge jer znaju kako je to kad se osjećaš potpuno beskorisno pa ne žele da i onima oko njih bude tako, govorio je Robin Williams.

Otkad je ušao u živote gledatelja u filmu “Happy Days”, zadivio nas je iznimnim talentom koji je ostavljao bez daha. Ipak, iza pozamašne doze humora koju je servirao svojoj publici skrivao se tužan i depresivan čovjek. Imao je i druge demone koje je htio liječiti alkoholom i drogama. Zabavljao nas je do samoga kraja, dok si nije oduzeo život u 64. godini života objesivši se u svojoj sobi o remen.

Rođen je 21. srpnja 1951. godine u bogatoj obitelj. Njegov otac bio je izvršni direktor u tvrtki Ford Motor, a majka je bila manekenka i glumica. Djetinjstv­o je proveo u vili u kojoj je bio usamljen. U školi su ga zadirkival­i jer je bio pretio i nije imao mnogo prijatelja. Često je pričao kako je šesti razred bio najgore razdoblje u njegovu životu, a u to vrijeme često je dolazio kući plačući nakon što su ga vršnjaci brutalno izvrijeđal­i. Robin je zbog usamljenos­ti stvarao situacije i prijatelje u svojoj glavi.

Tada se depresija počela razvijati, ali i bujna mašta. Stoga je kao obrambeni mehanizam dolazio humor.

U svemu mu je pomagala majka Laurie, koja je bila vrlo duhovita žena, ali i zahtjevna. - Trebalo je znati nasmijati moju majku.

Zbog toga sam se trudio biti što duhovitiji – rekao je.

Kad mu je bilo 16, preselili su se, a Robin je krenuo u novu školu. U tom razdoblju se opustio - imao je prvo seksualno iskustvo te probao marihuanu. Tu se pronašao i usput razvijao svoj “standup”. Glasio je kao razredni klaun i u tome je uživao. Nakon srednje škole upisao je političke znanosti. Ipak, provodio je više vremena u kazalištu na koledžu nego na predavanji­ma. Počeo je glumiti u dramskoj grupi, a o njegovim izvedbama svi su pričali. Glas se izgleda pročuo pa je dobio stipendiju za prestižni glumački koledž Julliard. Bio je jedan od dvojice studenata koje su izabrali. Drugi sretnik bio je Christophe­r Reeve, koji se poslije proslavio kao Superman.

- Postali smo najbolji prijatelji. Nikad nisam vidio toliko energije u jednoj osobi kao u Robinu. Bio je kao nezavezani balon koji svom silom želi ispustiti zrak iz sebe - govorio je Reeve. Ipak, Julliard nije bilo mjesto za njega. Bio je frustriran i nikako se nije mogao uklopiti. Nakon dvije godine profesori su mu rekli da ga više nemaju što naučiti. Jedan od njih je Robinu rekao da je on genijalac koji nije mogao prihvatiti konzervati­vni obrazovni sustav.

Tako je i napustio Julliard 1976. godine pa se počeo baviti komedijom. Njegove stand-upove gledatelji su opisivali kao psihotične, ali i besprijeko­rno zabavne i kreativne. Inspiracij­a Lennyjem Bruceom, Peterom Sellersom i Jonathanom Wintersom bila je više nego očita. Iako se na ovaj način znao izraziti, za njega je komedija bila pogubna. Bio je iznimno talentiran, ali i plašljiv. Kako bi se opustio, gutao je razne droge i ispijao alkoholna pića kako bi smirio živce prije nastupa. O nastupima se pričalo te je privukao pozornost Garryja Marshalla, producenta sitcoma “Happy Days”. Pozvao ga je na audiciju, na kojoj je Robin briljirao.

Primili su ga u ekipu i tako je sve počelo. Prema riječima filmaša, Williams je u mnogim scenama improvizir­ao i gotovo nikad nije morao ponavljati scenu. Gledatelji ga se nisu mogli zasititi pa su kreirali i spin-off seriju “Mork & Mindy”.

U to vrijeme stekao je svjetsku slavu. Djeca diljem svijeta su ga obožavala, a on je počeo otkrivati nove poroke.

- Kokain je način na koji ti Bog kaže da zarađuješ previše – izjavio je jednom Williams. Sve češće se drogirao.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia