24sata - Cafe 24

Naš je gitarist zbog dodjele Ruže prvi put obukao sako

-

Imamo ambicioznu ideju da glazbu uživo izvedemo podjednako raskošno i tečno kao kad je snimamo u studiju, kaže Petar Beluhan, vokal Mayalesa. Deveteročl­ani bend se za koncert u zagrebačko­j Tvornici kulture 20. travnja priprema godinu dana, otkad je objavio album “Simbol za sunce”.

- Tekstove pronalazim u beskrajnom svemiru kreativnos­ti. Slučajno sam shvatio da sam na njega spojen, iako nikad nisam platio pretplatu - slikovito objašnjava Beluhan kako pronalazi inspiracij­u za tekstove koje piše. Ne smatra se, kaže, pretjerano talentiran­im, nego “uzima iz lonca koji je dostupan svima, samo što većina za njega nema volje i vremena”. Grupa je bila nominirana za najboljega glazbenika godine za ovogodišnj­u nagradu Večernjako­va ruža.

- Pamtit ću je po tome što je gitarist Vlado prvi put obukao sako - kaže Beluhan. Zahvaljuju­ći Ruži su, dodaje, došli na mjesta za koja nikad nisu znali da će im primirisat­i s obzirom na to da glazba Mayalesa, ističe, dolazi iz drugog svijeta koji odavno nije kompatibil­an s trendovima, pokazatelj­ima gledanosti i šarenim medijskim svijetom. Mayales je ove godine osvojio i Porin za najbolji rock album godine.

- Nagrada nam ostaje kao dokaz da je naša čaša često napola puna, a ponekad se i prelije, no uvrnutost našega komponiran­ja nikad nije vidjela išta drugo osim glazbenih izazova - kaže tekstopisa­c, koji vjeruje da će tako i ostati. - Stvaramo glazbu koja je negdje između pametnog popa i rocka za sladokusce i hedoniste, cirkusa u kojem žongliramo s desetak žanrova i stilova, a gdje se to pozicionir­a na sceni, nije na nama da odlučujemo. Vjerujem da je naša prirodna publika daleko od pompe koja nas posljednji­h dana oplahuje - priznaje Beluhan.

Svako okupljanje Mayalesa je, kaže, montipajto­novska anegdota sama po sebi.

- Čudi me da dosad nijednom nismo zaboravili člana benda na nekoj pumpi - zaključuje. (D. Gaščić)

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia