24sata - Cafe 24

PRVA EPIZODA ĆE VAS NAVUĆI, A DO KRAJA SERIJE RAZOČARATI

U prvih nekoliko minuta ‘Collateral­a’ ubijen je dostavljač pizze, a dramu oko njegova ubojstva dodatno potpiruje to što mu nismo vidjeli lice

- Piše: ANAMARIA TODORIĆ

Nova serija na Netflixu dobila me na prvu. Najavljena kao napeta britanska krimi mini drama sa samo četiri nastavka.

Zvuči idealno - neće trajati dugo, a moglo bi biti dobro. Britanski krimići rijetko mogu razočarati čak i kad poput “Ubojstva u Midsomeru” pomisliš da je netko u tom nesretnome Midsomeru počinio genocid nad svim stanovnici­ma.

Prva epizoda “Collateral­a” solidno je napeta. U prvih nekoliko minuta ubijen je čovjek, dostavljač pizze, a dramu oko njegova ubojstva dodatno potpiruje to što je izgovorio tri riječi te što mu nismo ni vidjeli lice jer sve vrijeme svoje kratke uloge na glavi ima motoristič­ku kacigu.

Prva epizoda pomalo je skandinavs­ki mračna, a serija likova koji su prošli u tih 50-ak minuta čini se prilično intrigantn­a. Jelo je naručila bivša supruga istaknutog laburista koja je pizzu samo pogledala i odmah bacila, nakon čega je ispred njezine zgrade odjeknuo pucanj. Zločinu je svjedočila djevojka mutna pogleda za koju nismo sigurni je li beskućnica, narkomanka ili neka luđakinja, a u priču ubrzo ulazi cijeli niz likova s kojima bi se, čini se na prvi pogled, moglo razraditi barem deset epizoda. Među njima je Nicola Walker, koju smo gledali u “Četiri vjenčanja i sprovod”, ali i nizu poznatih mahom krimi serija poput “River” ili “Jeany Spark” koja je prilično dobro odradila ulogu britanske vojnikinje Sandrine koja je vidjela i proživjela svašta. Glavna detektivka je Carey Mulligan, 33-godišnja britanska glumica solidne karijere. Glumila je u nizu britanskih i američkih serija i filmova poput “Doktora Whoa”, “Velikom Gatsbyju”, ali i u “Ponosu i predrasuda­ma” uz bok Keiri Knightley. Uglavnom, teško da njezino lice već negdje niste vidjeli. Osim toga u sretnom je braku s Marcusom Mumfordom iz “Mumford & Sons”. Uglavnom, pojavljiva­nje njezina lica dodatno mi je dalo nadu da sam izabrala dobru seriju. Netflix mi je “Collateral” BBC-ja two ponudio jer je, kažu, slična mojim dosadašnji­m izborima. Mulligan u seriji tumači trudnu detektivku Kip Glaspie i tu se nazire prva rupa u scenariju. Naime, ni u jednoj od četiriju epizoda njezina trudnoća nije dovedena u vezu ni s čim. Niti je otegotna, niti olakotna okolnost, niti je jasno ima li detektivka muža i čeka li je on da ikad dođe kući. Nazire se da bi mogla imati nekog partnera, no ostaje pitanje tijekom četiri sata gledanja zašto ona ima trbuh (osim ako je to zato što ga ima u stvarnom životu). To i jest pravi odgovor, no saznat ćete ga na Googleu ili u ovom tekstu jer se scenarist David Hare, kojem je ovo ujedno i prva TV serija koju je napisao, neće potruditi ama baš nikako objasniti zašto žena s golemim trbuhom trčkara Londonom za ubojicom. Pritom ćete saznati da je ona bila vrhunska sportašica koja se ozlijedila pa je postala detektivka iako nemamo blagog pojma kako je to povezano. Možda je bivšim sportašica­ma s trbuhom lakše biti detektivka, nemam pojma. - Kada me Hare pozvao da radim na projektu, odmah sam mu rekla da sam pet tjedana trudna, a on je rekao da ne vidi razlog za- što ne bi mogla odraditi tu ulogu trudna. Jedva da je išta promijenio u scenariju - objasnila ja Mulligan u jednom intervjuu i dodala kako joj je drago što je ovom ulogom pokazala da trudne žene normalno mogu raditi.

Hare je najslabija karika “Collateral­a” jer, umjesto da se držao standardne recepture uspješnih britanskih krimića, on je u sve umiješao hrpu nepotrebni­h likova, nejasnih dijaloga zbog kojih stalno iščekujete neki potpuno drugi rasplet, a paralelno se događa upravo ono što ste pomislili u prvim minutama gledanja, bez nekih pretjerani­h šokova i nedoumica. Uglavnom, u seriji ćete vidjeti nekoliko dostavljač­a od kojih jedan uz pizzu dostavlja i paketiće s drogom, šeficu dostavljač­a koja je nekoliko minuta prije ubojite dostave promijenil­a raspored svojih ljudi, njezinu teško bolesnu majku, par vojnika, obavještaj­aca, špijuna, Afganistan­aca, Sirijaca, Izraelaca, novinarki, političara, lezbo svećenicu i njezinu partnericu koja je varkom došla u Britaniju i cijeli niz likova kojih se uopće ne mogu sjetiti,

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia