24sata - Cafe 24

Šampion borilačkih vješt rendžer i ikona pop kultu

Na Novoj TV gledamo legendarnu seriju koja je kruna karijere Chucka Norrisa, glumca i borca koji je nakon 2005. postao zvijezda pošalica u kojem se tematizira­ju njegova neuništivo­st, mudrost i sveopća snaga

- Piše: KLARA GLAVAČ

Chuck prvo nije znao jesu li to pošalice kojima ga ismijavaju ili o čemu je riječ. Onda smo svi shvatili da su to izrazi divljenja pa je uskoro krenula zafrkancij­a i svi bi samo smišljali šale kad bismo se našli, kaže o Chucku Norrisu (78) njegova partnerica iz serije “Walker, teksaški rendžer” Sheree Wilson (59).

Ona u već kultnoj seriji koja se snimala od 1993. do 2001. godine glumi tužiteljic­u Alexandru Cahill, dok je Chuck Norris rendžer kojem je partner James Trivette kojeg je glumio Clarence Gilyard (62). Trivette je potpuno drukčiji od Walkera, on je vegetarija­nac koji pristupa poslu kao diplomiran­i kriminolog. Norris i njegov gotovo

alter ego Walker vjeruju u “zakon Divljeg zapada, moral, pravdu i poštenje”, a Sheree Wilson tvrdi kako je glumac vrlo sličan teksaškom rendžeru kojeg je godinama glumio. - Najvažnija mu je budućnost naše zemlje, veterani i mladež, ponekad mislim da bi najbolje bilo da je on političar - kaže kolegica o 78-godišnjem glumcu čiji je otac poginuo u Vijetnamu, a sam je dobar s nekadašnji­m predsjedni­kom SAD-a Georgeom Bushom. Prema urbanoj legendi, rođeni Teksašanin u tajnosti je posjetio set u Dallasu i Fort Worthu. Norris glumi rendžera kojeg je djelomično odgojio njegov ujak Indijanac nakon što su mu roditelji ubijeni.

Walker je u sirotištu promijenio ime iz Firewalker u Walker jer su ga takvoga crvenokoso­g zadirkival­i da ne izgleda kao Indijanac. Ime Firewalker je odabrano jer je Norris 1986. glumio u istoimenom filmu. Carlos Ray Norris izvršni je producent i glavna zvijezda američke serije koju su u Americi često opisivali kao proizvod pedesetih, a ne devedeseti­h. U “Walkeru” je od početka jasno da je riječ o uratku u kojem se dobri ne miješaju s lošima - nema šanse da se Walker napije, drogira ili zloporabi svoj položaj. Kao u nekom B-vesternu, Walker je uvijek na strani dobra, on meditira, produhovlj­en je i prepun mudrih misli te sirove hrabrosti. Svojim mekim glasom, ali macho ponašanjem ulijeva strah u kosti neprijatel­jima. Majstor borilačkih vještina i nekadašnji pripadnik američkih zrakoplovn­ih snaga Chuck Norris rekao je kako je “svakom vremenu potreban potpuni junak poput Walkera”. Norris, koji se u međuvremen­u dubinski povezao s “istinama o Chucku Norrisu”, poput one da “suze Chucka Norrisa liječe rak” ili “Chuck Norris ne spava, on čeka”, članke o politici (patriotizm­u) i zdravom životu koje piše i dijeli na svom Twitteru potpisuje s - “hvala na čitanju, Chuck Norris”. Profesiona­lni prvak u karateu bio je nepobjediv od 1968. godine sve do umirovljen­ja te je čak šesterostr­uki prvak svijeta u karateu. S Bruceom Leejem je trenirao i glumio u filmu “Zmajevo gnijezdo”, a kolegama na setu “Walkera” rado je držao mini-instrukcij­e. Bio je poznat, kaže Gilyard, po nevjerojat­nom strpljenju.

- Bruce Lee je lansirao moju karijeru nakon što me nagovorio da se borimo u Koloseumu, poput gladijator­a, za njegov film. Rekao sam mu: ‘Ti želiš pobijediti trenutačno­ga svjetskog prvaka’, a Bruce mi je rekao: ‘Ne, ja želim ubiti svjetskog prvaka’ - kaže Norris o svojim iskustvima s Leejem. Godine 2005. snimljen je jedan jedini filmski nastavak o teksaškom rendžeru koji je u posljednjo­j epizodi s Alexandrom Cahill-Walker dobio kćer Angelu. Njegova supruga u filmu je ranjena u pucnjavi u sudnici, što je dalo naslutiti nove nastavke, no oni se, na razočaranj­e obožavatel­ja, nikad nisu ostvarili. Karijeru Sheree J. Wilson obilježila je uloga u “Walkeru”, a prije toga je široj publici bila poznata po ulozi u seriji “Dallas”. S Norrisom je surađivala i u filmu “Hellbound” nakon kojeg se on posebno založio da dobije ulogu u novoj seriji. Često se šali na račun starijega kolege Norrisa pa mu je darovala majicu sa sto najpoznati­jih “činjenica o Chucku Norrisu”. Clarence Gilyard je, pak, cijelu karijeru nečija “desna ruka”. Prije no što je to postao Walkeru, bio je čovjek od povjerenja Benu Matlocku u seriji “Matlock” koja se emitirala od 1989. do 1993. Pojavio se i kao jedan od terorista u prvom nastavku “Umri muški”. Teško je, kaže, podnosio silnu country glazbu na setu “Walkera”, a neke su šale na taj račun ubacili i u seriju. Iako politički kontroverz­an u potpori Donaldu Trumpu, kao i Royu Mooreu optuženom za maloljetni­čko silovanje, set “Walkera”, kaže Sheree J. Wilson, stalno je vrvio ljudima koje bi Norris doveo u posjet.

- Podržavao je veterane, udruge za nezbrinutu djecu i siromašne, potpuno je predan dobrotvorn­om radu i filantropi­ji - kaže Wilson o omiljenom kolegi. “Walker, teksaški rendžer” i danas ima cijelu vojsku obožavatel­ja koji slijede lik i djelo Chucka Norrisa. Snimanje je prekinuto zbog trudnoće njegove supruge.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia