24sata - Cafe 24

Evoluirao od ubojice, preko ljubavnika, pa do ranjivog agenta

Svaki je glumac donio nešto svoje, a tijekom desetljeća na primjeru najpoznati­jega tajnog agenta ocrtavao se i duh vremena i trendova, od tehnologij­e do toga kakav treba biti

- Piše: KLARA GLAVAČ

Roger Moore je, za razliku od ostalih glumaca koji su tijekom godina dobili ulogu špijuna Jamesa Bonda, već bio velika zvijezda televizijs­kih serija “Ivanhoe” i “The Saint”.

U potonjem je kao Simon Templar udario temelje Jamesu Bondu kakvog će poslije stvoriti - ušminkanog “zločestog momka” koji ima istančan smisao za humor i pomalo je nezreo.

Doma TV će u travnju prikazivat­i filmove o Bondu u kojima je u glavnoj ulozi upravo Moore. On ih je, baš kao i njegov prethodnik Sean Connery, snimio sedam - “Živi i pusti umrijeti”, “Čovjek sa zlatnim pištoljem”, “Špijun koji me volio”, “Operacija svemir”, “Samo za tvoje oči”, “Octopussy”, “Po- gled na ubojstvo”. Prvi film snimio je 1973., iako je, navodno, još početkom šezdesetih bio u igri za Bonda. Obožavatel­ji se najčešće strastveno “dijele” na one kojima je pravi Bond Connery i one koji tvrde kako nitko ne dolazi blizu Mooreu. Oni koji više vole Conneryja kažu da je Moore od muževnog agenta kojeg je “sagradio” napravio parodiju. Moore, kojeg su često opisivali kao “pravog engleskog džentlmena”, preminuo je prije dvije godine, a zapravo je poput prijatelja Michaela Cainea potjecao iz radničke obitelji s juga Londona. Scenarist Mark Haynes s djedom je bio na aerodromu u Nici kad je, kao sedmogodiš­njak, vidio Moorea kako sjedi i čita novine. Natjerao je djeda da, iako ovaj nije imao pojma ni tko je Moore, a još manje Bond, odu po autogram. Dječak je bio nesretan kada je na poleđini karte vidio ime “Roger Moore”, a ne “James Bond”, pa su se djed i on vratili do glumca.

- Nisam imao pojma tko je Moore, za mene je postojao samo Bond. Djed je ljubazno rekao da ne zna što da radi sa mnom jer inzistiram da je pogrešno ime na karti. Moore me ozbiljno pogledao, značajno pogledao lijevo-desno i prošaptao: ‘Moram se tako potpisivat­i jer inače bi Blofeld (negativac iz filmova) saznao gdje sam’. Otišao sam u avi- on kao najsretnij­i dječak na svijetu, dječak koji radi s Bondom - ispričao je Haynes, koji je 23 godine poslije ponovno imao priliku vidjeti Moorea koji mu je urotnički, u hodniku studija, rekao: “Naravno da te se sjećam, samo nisam to smio reći pred svima jer bi nas Blofeld mogao pronaći”.

Dok se Connery ponekad u određenim fazama karijere pomalo “sramio” i “distancira­o” od uloge Bonda, Moore je ulogu objeručke prihvatio i u intervjuim­a često isticao kako je ponosan na filmove. Kritičarim­a koji su rekli kako su njegovi filmovi nedovoljno realističn­i i pretjerano kičasti, on bi uzvratio rekavši kako je “Bond franšiza

 ??  ?? Britancu su mnogi prigovaral­i da
je prestar za ulogu Jamesa Bonda, posebno
u posljednji­m filmovima. On je na to govorio da je ‘šarm i talent neovisan o nečijim
godinama’.
Britancu su mnogi prigovaral­i da je prestar za ulogu Jamesa Bonda, posebno u posljednji­m filmovima. On je na to govorio da je ‘šarm i talent neovisan o nečijim godinama’.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia