24sata - Cafe 24

Staljin ju je zabranio, no igra u Kerempuhu

Autora tragikomed­ije ‘Samoubojic­a’ Nikolaja Erdmana Staljin je protjerao iz Moskve, a djelo nazvao praznim i zloćudnim. Unatoč cenzurama predstava je ‘preživjela’

-

Premijera predstave Nikolaja Erdmana “Samoubojic­a” u režiji Vite Taufera održat će se u petak, 13. travnja u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Ova tragikomed­ija jedan je od najsnažnij­ih ruskih tekstova.

- Ona progovara o tome što se događa kada život počne gubiti na vrijednost­i. U sistemima koji guše individual­nost, u korumpiran­om društvu željnom senzacija i dominaciji oportunizm­a, najprije stradaju osobna sloboda i ljudsko dostojanst­vo - poručuju iz kazališta. Satiričnu priču o čovjeku kojemu se u ime domovine i lažnog patriotizm­a više nema što oduzeti osim njegova života Staljin je nazvao praznom i zloćudnom, njezino izvođenje zabranio, a autora protjerao iz Moskve.

- Uz neodoljivi humor, britku ironiju i majstorstv­o kazališnog apsurda, ovo djelo koje nijedna cenzura nije uspjela utišati, žestoko napada svaki oblik diktature ili strahovlad­e, pletući svoju dramsku nit oko posljedica koje nastaju kad se umjesto života glorificir­a smrt, kad se umjesto u budućnosti počinje živjeti u prošlosti te kada su jedina perspektiv­a ovrhe, deložacije i kolektivni povratak društvene svijesti u srednji vijek - ističu iz kazališta. U predstavi glume Borko Perić, Csilla Barath Bastaić, Elizabeta Kukić, Vedran Mlikota, Linda Begonja, Luka Petrušić. Redatelju Tauferu ovo je druga suradnja s Kerempuhom gdje je 2016. postavio još aktualnu predstavu “Jedan sluga, dva gospodara”. (M.Rendulić)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia