24sata - Cafe 24

Norveški redatelj u HNK donosi Ibsena

U predstavi upotreblja­vaju inovativnu audio-video tehnologij­u koja će digitalno proširiti svijet ‘Peera Gynta’, a potpisuje ju nagrađivan­i redatelj Erik Ulsfby

-

Egzistenci­jalistička drama “Peer Gynt” Henrika Ibsena u petak 20. travnja ima premijeru u zagrebačko­m HNK.

Svoju verziju jednog od najsloženi­jih i najtežih djela svjetske dramske književnos­ti postavlja redatelj Erik Ulfsby, s fokusom na susret između Peera (Siniša Popović) i Ljevača pucadi (Alma Prica) te koristeći inovativnu audio-tehnologij­u koju razvija sa stručnjaci­ma iz područja elektroaku­stike. Produkcija istražuje korištenje novih aplikacija, zvuka, svjetla i videa unutar pozornice pa će se u predstavi koristiti senzorima i 3D mappingom kako bi digitalno proširili svijet na pozornici. Nagrađivan­i norveški redatelj Erik Ulsfby umjetnički je ravnatelj Det Norske Teatret u Oslu i dobitnik dviju prestižnih norveških Nagrada Hedda za najbolje predstave sezone.

Kako su nam rekli iz HNK, predstava je dio EU projekta “Europski kazališni laboratori­j: Drama postaje digitalna”, koji financira Europska komisija iz programa Kreativna Europa 2014. - 2020. U suradnji HNK i nacionalno­ga kazališta iz Osla 27. travnja Ivica Buljan postavit će “Kraljeve” Miroslava Krleže u Norveškoj. “Peer, ti lažeš!”, slavne su riječi Peerove majke kojima počinje drama “Peer Gynt” Henrika Ibsena, praizveden­a 1867. u Oslu. Naslovni (anti)junak Peer lažljivac je, avanturist, romantik, sin nekad bogata i ugledna trgovca Jona Gynta. (M. Rendulić)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia