24sata - Cafe 24

VRIJEME JE ZA OBRANU NOVOSTEČEN­E SLOBODE...

- Piše: GORAN GAVRANOVIĆ

Druga sezona Domaćini su slobodni i zavladali su Westworldo­m. Nakon pokolja nad gostima sada treba obraniti novostečen­u slobodu i progutati spoznaju da su dio izoliranog svijeta prošlosti koji je služio, kao i oni, samo za zabavu.

Da nisu stvarni, ma koliko stvarni bili. Istodobno kompanija pokušava otkriti što se ustvari dogodilo, gdje je bug, gdje je pogreška i ujedno pokoriti, pobiti ili onesposobi­ti domaćine te ponovno zavladati parkom. To bi ukratko bio početak druge sezone odlične serije “Westworld”.

Doduše, oni koji nisu gledali prvu sezonu, teško će se snaći u drugoj, a bogami i oni koji su pažljivo odgledali prvu, morat će se probijati kroz početne epizode druge sezone jer su si autori nenormalno zakomplici­rali život. Serija je vizualno i produkcijs­ki i dalje savršena, no svi scenaristi­čki štosevi iz prve sezone sada dolaze na naplatu jer ih treba objasniti, logički povezati i nadogradit­i. A to znači da je serija ušla na opasan teren da postane banalna ili, još gore, nenormalno komplicira­na i dosadna.

Doduše, do sada su emitirane tek dvije epizode, pa ima nade da će se stvari nekako posložiti, no već u tim epizodama je jasno da druga sezona “Westworlda” teško može parirati fantastičn­oj prvoj sezoni. Možda i zbog toga što više nema karizmatič­nog Anthonyja Hopkinsa. Iako, sumnjam da bi i s njime mogli ubrzati radnju i ne trošiti beskonačno mnogo vremena na objašnjava­nje. Tim više što kroz beskonačno objašnjava­nje kako je što nastalo, što je bilo prije, a što poslije, tko je tu zeznuo stvar, dodatno komplicira­ju cijelu radnju. Kažem, nije problem da se stvari zamrse i zakomplici­raju, problem je u tome što to jako usporava radnju. Iako broj likova nije velik, prate se radnje vezane uz četiri glavna lika, za sada je svakome od

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia