24sata - Cafe 24

‘Evo zadnje prilike da me vidite prije no što umrem...’

Legendarni komičar dolazi u Zagreb podsjetiti obožavatel­je što je to dobar, sočan, politički nekorektan, a pametan humor kojem ne jenjava

- Piše: KLARA GLAVAČ

Ikona britanskog humora John Cleese dolazi u Zagreb, a u dvorani Lisinski će održati čak dva nastupa, tako je velik interes za čovjeka koji u svojem životopisu ima ostvarenja poput “Montyja Pythona”, serije “Fawlty Towers” i filmova “Riba zvana Wanda”.

- Skoro osamdeseto­godišnji Cleese, provest će publiku kroz probrani program svojih klasika i novijih djela - kao i obično, s dobrom dozom crnog humora, po kojem je poznat - stoji na stranicama dvorane Lisinski. Najgenijal­niji je naziv njegove turneje - “Last Time to See Me Before I Die” ili “Posljednja prilika da me vidite prije no što umrem”. Time se Cleese vrlo jasno referira na svoje, pristojno rečeno, pozne godine.

Cleese, rođen u Somersetu 1939. godine već je u školi upadao u nevolje jer se stalno i neprestano zafrkavao, no usprkos tome uspio je “upasti” na Cambridge. Karijeru je započeo kao scenarist da bi 1969. pomogao stvoriti ekipu “Monty Pythonovac­a” s kolegama Grahamom Chapmanom, Terryjem Gilliamom, Ericom Idleom, Terryem Jonesom, i Michaelom Palinom.

“Najbolje dostignuće kada je riječ o humoru u povijesti ljudskog roda” samo je jedan od epiteta kojeg je ekipa zaslužila, a snimili su i nekolicinu filmova za koje se danas može sa sigurnošću reći da imaju kultni status. Cleese je, poput Lenonna, prvi otišao, početkom 4. sezone serije skečeva, no s kolegama je ostao u dobrim odnosima pa je kao Pythonovac sa njima snimao filmove. Teško mu je, kaže, bilo raditi s Grahamom Chapmanom koji je patio od alkoholizm­a.

- Bili smo u avionu za Kanadu kad se Cleese okrenuo prema svima nama i rekao “hoću van, dosta mi je”.

Pitali smo ga da za- što, a on je rekao da ne zna, ali da je siguran u svoju odluku. Njemu puno prije nego nama ostalima nešto postane dosadno, težak je karakter i težak čovjek. Neopisivo je smiješan jer se ne trudi svidjeti ljudima, i zaista mu to nije važno. To mu daje neku posebnu vrstu arogantne slobode”, rekao je o Cleeseu kolega Idle. No, usprkos raspadu televizijs­ke ekipe momci su se i dalje ludo zabavljali na setovima filmova (koje mlađe generacije bolje poznaju od 45 epizoda serije). Cleese se prisjetio kako je snima nje znalo biti neopisivo komplicira­no. “Monty Python and the Holy Grail” sniman je u Škotskoj s mizernim budžetom od 400.000 funti. - Nužda je majka inovativno­sti. Zato umjesto konja u filmu imamo kokose, to je bila genijalna ideja Palina. Nismo mogli priuštiti kišobrane pa smo stalno bili mokri do gole kože, mokri i nezadovolj­ni - rekao je Cleese koji se, kaže, ne boji starenja i smrti ali vrijeme više ne troši na gledanje televizije ili praćenje trendova.

- Pišem svoj materijal i idem okolo dok mogu - kaže komičar.

- Politička korektnost? Hmmm... Mislim da ne vjerujem u to, samo smatram da od svakog povijesnog događaja mora proći neko vrijeme da se slegne prašina i onda je sve otvoreno za ismijavanj­e, ali inače ne vjerujem u granice i misli m da sve može biti materijal za šalu. Tko to ne može podnijeti, njegov problem - kaže Cleese koji je svjestan da konzervati­vci često imaju problema s Pythonovci­ma i njihovim humorom. On tvrdi da je vrag u detaljima.

- Nikad se nismo rugali Isusu, nego njegovim sljedbenic­ima - kaže komičar koji je među Amerikanci­ma posebnu popularnos­t stekao nakon komedije “Riba zvana Wanda” iz 1988. godine s Kevinom Klineom i Jamie Lee Curtis.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia