24sata - Cafe 24

Oduvijek je bila drugačija, već s 10 je osnovala bend

U glazbene se vode probila zahvaljuju­ći prijatelju Tyleru, a njezin drugi studijski album ‘Back to black’ bio je nominiran u čak šest kategorija Osvojila ih je čak pet

- Piše: KARLA RUMORA

Bio sam u šoku, no nisam plakao. Nisam znao što mi se događa. Znao sam samo da želim biti s obitelji jer sam bio izgubljen. Ljudi su dolazili i odlazili, sve je prolazilo kao u snu, prisjetio se Mitch (65), otac Amy Winehouse, povodom njene sedme obljetnice smrti. Brojni obožavatel­ji još ne vjeruju da ih je napustila britanska pjevačica i tekstopisa­c, poznata po svojim jakim vokalnim sposobnost­ima i spajanju glazbenih žanrova koji su uključival­i R&B, soul i jazz. Amy je i u djetinjstv­u bila drugačija od drugih. Pohađala je školu Ashmole, a od rane dobi je bila zainteresi­rana za glazbu zahvaljuju­ći svojim roditeljim­a, koji su slušali glazbu od Carole Kinga do Jamesa Taylora.

Kada je imala tek 10 godina osnovala je rap bend s prijatelji­com te je s 12 godina krenula u školu Sylvije Young. Učitelji je u tome nisu podupirali jer su smatrali da zbog takve vrste glazbe Amy popustila u školi, ali i da postaje buntovna. Stavila je piercing na nos, promijeni- la je stil odijevanja iako je, kažu, uvijek bila posebna po tom pitanju. Najviše su joj zamjerali što su učenici u njoj vidjeli uzor pa su se počeli ponašati poput nje. Izbacili su je iz škole, između ostalog, zbog piercinga u nosu, a u to vrijeme je počela pisati pjesme. Nakon nekog vremena je potpuno odustala od škole i počela pjevati po jazz barovima s bendom.

U svijet glazbe probila se zahvaljuju­ći bliskom prijatelju Tyleru Jamesu (36) koji je njenu demo snimku proslijedi­o u tvrtku A&R. Početkom 2003. upoznala je Blakea Fiedlera-Civila (36), pomoćnika producenta glazbenih spotova, s kojim je započela burnu ljubavnu vezu. Iste godine objavljen je njen debitantsk­i album “Frank” koji je dobio naziv po njenom uzoru, Franku Sinatri. U Miamiju na Floridi se u svibnju 2007. vjenčala za Blakea, ali brak je potrajao tek dvije godine. Brakorazvo­dnu parnicu pokrenuo je Blake jer je tvrdio kako ima čvrste dokaze da ga je Amy varala s drugim muškarcem dok je bila na Karibima. Bivšeg supruga nije mogla preboljeti i stalno ga je zvala dok joj je na poslovnom planu i dalje odlično išlo. U listopadu 2006. uslijedio je album “Back to black” koji je bio nominiran u čak šest kategorija prestižne nagrade Grammy, a osvojio je njih pet. Pjevačica je, tvrde prijatelji, uvijek bila sklona opijatima. Obdukcija je pokazala da je, 23. srpnja 2011. kada je pronađena u kući u Londonu, preminula od trovanja alkoholom. Iste je godine posthumno objavljen album “Lioness: Hidden Treasures”, a Amyjin glazbeni producent Salaam Remi tom je prilikom izjavio da je sve radila onako kako je htjela. - Ona je sve vrijeme provodila radeći na tome i na kraju dana sve njene pjesme su na neki način autobiogra­fske. Tekst je napisala sama, čak je smislila i njihove naslovepor­učio je. Na dan kad je trebala proslaviti 31. rođendan, pjevačica je dobila brončani spomenik u londonskoj četvrti Camden. Kip u prirodnoj veličini izradio je engleski umjetnik Scott Eaton.

- Trudio sam se da kip oslika sve njezine mane i vrline - rekao je tom prilikom.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia