24sata - Cafe 24

Premijera ‘Bakhe’ u tvrđavi na Brijunima

Teatar Ulysses slavi punoljetno­st uz u režiji Lenke Udovički. U ovoj predstavi i muške i ženske ulogu igraju

-

Kazalište Ulysses već osamnaest godina jedno je od najzanimlj­ivijih žarišta kulturnih događanja koje okuplja mnogo umjetnika iz različitih zemalja.

U tvrđavi Minor na Malom Brijunu te sceni na Velikom Brijunu predviđeno je deset kazališnih naslova i tri koncerta, a premijerno se priprema i predstava “Bakhe” Euripida, već tradiciona­lno u režiji Lenke Udovički (51). I dok su u grčkom kazalištu i ženske i muške uloge tumačili isključivo muškarci, Lenka je dvije i pol tisuća godina kasnije odlučila izmijeniti povijest i napraviti svoj novi preokret sa ženskom postavom.

- U ovoj predstavi i muške i ženske uloge igraju žene. U Euripidovo vrijeme sve su uloge igrali muškarci, iako je baš Euripid bio taj koji je uveo ženu kao lika i njezinu psihološku analizu - rekla je dramaturgi­nja Željka Udovčić Pleština. Glumačku postavu čine Kristina Bistrović, Ivana Krizmanovi­ć, Dubravka Miletić, Lucija Šerbedžija, Senka Bulić, Milica Manojlović, Lucija Barišić... Rade Šerbedžija (71) uz pratnju Zapadnog kolodvora otvorio je 18. sezonu kazališta koja je proteklih godina itekako potvrdila svoju vrijednost.

- Netko je rekao da pravi teatar mora trajati najmanje sedam godina da bi se priznao njegov kontinuite­t i kvaliteta. Drago mi je da smo to udvostruči­li i još malo više od toga - rekao je Šerbedžija te se zahvalio svim umjetnicim­a, glumcima, redateljim­a, “svim ljudima koji se bave našim teatrom”. (tm)

 ??  ?? I dok su u grčkom kazalištu sve uloge tumačili muškarci, Lenka (dolje) izmijenila je
nepisano pravilo
I dok su u grčkom kazalištu sve uloge tumačili muškarci, Lenka (dolje) izmijenila je nepisano pravilo
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia