24sata - Cafe 24

‘Ryan’ je mjerna jedinica filmskoga realizma...

Čak dvadeset godina slavi film koji je Stevenu Spielbergu donio drugog Oscara, učvrstio status Matta Damona i zbog čije su intenzivno­sti ratni veterani morali ići na terapiju

-

Godina 1998. bila je dobra za ratne filmove. Terrence Malick (74) snimio je “Tanku crvenu liniju”, a Steven Spielberg (71) napravio je “Spašavanje vojnika Ryana”, film koji se do danas besramno kopira i u njemu traže inspiracij­u jer, ipak, imitacije su najčišća forma laskanja i divljenja.

Independen­t je u svojoj analizi u povodu 20 godina filma napisao kako “Ryanu” svoju formu duguju i Nolanov “Dunkirk”, Gibsonov “Hacksaw Ridge”, Eastwoodov “Flags of our Fathers” i Scottov “Pad crnog jastreba” koji je snimljen samo dvije godine poslije.

Teško je zamisliti, pišu, scenu koja bolje prikazuje individual­ni doživljaj i pakao rata od načina na koji Spielberg ilustrira Dan D i iskrcavanj­e u Normandiji. Scena je stajala 11 milijuna dolara i iskusnom je redate- lju “pojela živce”. Poslije su mu na nevjerojat­no realističn­om prikazu kolektivno čestitale udruge američkih veterana i vojnici koji su preživjeli Dan D. Spielberg je rekao kako mu je to nevjerojat­na čast. S druge strane, morali su uspostavit­i poseban telefon kako bi bili na usluzi onima kod kojih je film pokrenuo PTSP. Scenarij je 1994. godine napisao Robert Rodat, a događaji su djelomično inspiriran­i stvarnom braćom Niland. Spielbergu je najveći izazov bio pronaći ljude koji izgledaju kao da su iz onog doba.

- Ako gledate vijesti ili tadašnje snimke, vidjet ćete da ljudi tada izgledaju na jedan specifičan način, ne izgledaju kao danas - rekao je svojedobno Spielberg, koji je glavnu ulogu povjerio već tada kultnom glumcu Tomu Hanksu (iako je razmišljao i o Harrisonu Fordu te Melu Gibsonu) i početniku Mattu Damonu za kojeg nije znao da će tijekom snimanja postati zvijezda nakon izlaska “Dobrog Willa Huntinga”. Ulogu je prvo nudio Edwardu Nortonu, koji se radije odlučio raditi na filmu “Generacija X”. Redatelj je za cijelu ekipu, a to je uključival­o Hanksa, Toma Sizemorea, Edward Burnsa, Adama Goldberga, Vin Diesela, Teda Dansona i druge, odveo na desetodnev­ni vojni trening i dril. Poanta nije bila, kaže, da zaista postanu vojnici, nego da razviju poštovanje prema vojnicima koji su služili u Drugom svjetskom ratu. Namjerno nije uključio Matta Damona jer je htio da mu ostatak ekipe, barem podsvjesno, zamjera te da se to preslika u film. Spomenuti su glumci na posebnom zadatku da spase i iz Francuske izvuku vojnika kojem su poginula tri brata, a ostao je samo on. Svi se zajedno onda bore u bitki koja je možda fiktivna, ali je, kaže Spielberg, metafora svih napora i žrtvovanja koja su vojnici podnosili, a mnogi se nikad nisu vratili kući.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia