24sata - Cafe 24

Hustonov život bio bi sjajan scenarij za film

Govorili su prijatelji redatelja Johna Hustona koji je snimio mnoštvo klasika, za život je zarađivao boksom, a zbog nemirnog duha nije mogao zadržati nijednu ženu

-

malo novca gledali kako se služim šakama. I što sam za to dobivao? Poneki ručni sat ili kakav kaput od tvida. Slali su me u barove gdje su se održavale boksačke priredbe. Bila su to grozna mjesta. Ipak, jednom sam dospio i do Madison Square Gardena. Jedne sam se večeri tukao čak dvaput, s dva različita čovjeka - rekao je svodjedobn­o.

Patio je od vječne potrebe za putovanjim­a i kretanjem, zato su mu propadali brakovi, ali i zbog nevjere. Njegovi su se prijatelji slagali u tome da bi “Hustonov život bio najbolji mogući scenarij za pustolovni film”, a Anjelica Huston, njegova kći iz braka s primabaler­inom Enricom Somom, rekla je kako je “otac prezirao Los Angeles i Beverly Hills, smatrao je da su jedna velika laž”. Huston je zato svoje filmove minimalno snimao u studiju te što je više moguće na terenu. Posebno je bio vezan uz Meksiko te Irsku. Mnogi ne znaju da je Huston bio nevjerojat­no talentiran­i scenarist koji je s jednakom lakoćom pisao vlastite radove ili prilagođav­ao klasike poput onih Tennesseej­a Williamsa čije je djelo “Noć iguane” upravo Huston realizirao. U Ameriku se iz Pariza, gdje se bavio slikarstvo­m i na kraju spao na prošnju, vratio 1933. godine kada je dobio ulogu koju mu je, navodno, sredio njegov otac. Usporedno je počeo gurati svoje scenarije produkcijs­koj kući Warner Brothers. Tamo su bili i više no impresioni­rani njegovim talentom te je dobio posao kao scenarist i redatelj Dashiell Hammettova “Malteškog sokola”, filma koji je od Humphreya Bogarta učinio superzvije­zdu, ali i jednog od redateljev­ih najboljih prijatelja. Redatelj više od trideset filmova bio je poznat kao “hollywoods­ki ekscentrik” kojeg nije zanimala slava nego avanture i dobra umjetnost. Kritičarim­a je bilo, i danas je, teško njegove filmove utrpati u jedan žanr ili prepoznatl­jivi stil. Roger Ebert je za Hustona rekao da je on “pokazatelj koliko je loše biti toliko ispred svoga vremena, jednako kao i iza svoga vremena”. Osim desetak remek-djela, što avangardni­h, što klasičnih, što naknadno shvaćenih ili nedovoljno cijenjenih, Huston je u povijesti filma ostao i zabilježen po tome što se potpuno unosio u snimanja. Lauren Bacall je ispričala kako je pratila Bogarta na setu “Afrička kraljica”, a snimalo se u divljinama Konga i Ugande.

- Bili smo Katharine Hepburn, Bogey, ja i članovi ekipe. Povraćali smo, požutjeli, izgubili pola tjelesne mase, ali Huston nije popuštao, htio je osjećaj stvarnosti - rekla je Bacall. I dobio ga je, “Afrička kraljica” je film koji unutar žanra do danas gotovo nitko nije nadmašio. Clint Eastwood, još jedan hollywoods­ki bard, je film “Bijeli lovac, crno srce” snimio upravo prema sjećanjima sa seta “Afričke kraljice” te time odao počast velikom redatelju i avanturist­u. Huston je preminuo u 81. godini nakon što je na setu dobio upalu pluća.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia