24sata - Cafe 24

Mrzi glupi pop, a Lady GaGa je kopira

Roisin Murphy, koja nastupa na šibenskoj Tvrđavi, otac je pomagao oko stihova, a sama živi od 15. godine

-

Za mene sve počinje i završava glazbom, rekla je glazbenica Roisin Murphy. Ona će 14. kolovoza nastupiti na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila.

I oni koji je često ne znaju imenom ili ne mogu spojiti “lice s imenom” redovito pjevuše na neki njezin solo hit ili pjesmu iz dana dok je još postojao bend Moloko. Njezina je glazbena edukacija počela njezinom neortodoks­nom irskom obitelji.

- Oni su bili lutalice, radili su milijun poslova. Prvo bi gradili ceste, a onda kupovali antikvitet­e. To mi je dalo neku slobodu - rekla je Murphy, čiji je otac bio odličan pjevač, a stric je bio na čelu jazz trupe. Otac joj je dugo, pričala je u intervjuim­a, pomagao oko stihova. Kad su joj se roditelji razveli i majka odlučila vratiti u Irsku, Roisin ju je uvjerila kako želi ostati u Engleskoj te da je “mama ionako ne može kontrolira­ti u Irskoj niti igdje drugdje”.

- Sve ću preživjeti, ja sam ipak djevojka koja je s 15 godina pronašla stan i živjela sama, što si zacrtam, to i napravim – rekla je. Kasnije će se pokazati da će te kasne osamdesete, Westwood i odlasci s majkom na buvljake s odjećom iz šezdesetih uvelike utjecati na njezin modni senzibilit­et koji se do danas “prožima” s glazbom i imidžem. - Punk, rock, rockabilly. Brisale su se razlike između klasa i žanrova. Bila sam na pravome mjestu u pravo vrijeme - objasnila je. Godine 1993. upoznala je Marka Brydona. Njih su dvoje postali par i utemeljite­lji dua Moloko koji su se globalno proslavili hitovima “Sing It Back” 1999.i “The Time is Now” 2000. godine. Moloko je trajao od 1993. do 2004., objavili su četiri albuma, a Brydon i Murphy razišli su se i privatno i poslovno. Kada je postala majka, svi su je “pilali” trudnoćom i što može, a što ne može. To joj je išlo na živce pa je kao mlada majka više radila kao DJ-ica. (K. Glavač)

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia