24sata - Cafe 24

Američki vatrogasci helikopter­om su mi došli ugasiti roštilj

Dobitnik nagrade ‘50 godina’ Rade Šerbedžija ispričao je kako je zbog organizira­nja zabava na koje mu dolaze kolege poput Toma Cruisea doživio filmsku scenu te da je ‘Harry Potter’ njegov veliki fan

-

Cijelo djetinjstv­o i mladost, iako sam puno nastupao u vinkovačko­m kazalištu, nisam razmišljao da se profesiona­lno bavim glumom. Volio sam puno čitati i nadao sam se da ću biti profesor književnos­ti, ispričao je Rade Šerbedžija (72). Glumac je zbog umjetničko­g rada na Motovun Film Festivalu dobio nagradu “50 godina” te se tim povodom prisjetio glumačkih početaka.

- U Osijeku sam kao dječak praćkom gađao operne pjevačice - govori Šerbedžija, koji smatra da umjetnost ne smije biti dosadna. Iako kaže da ne želi pričati o prošlosti da ne upadne u zamku s tvrdnjom da je nekad bilo bolje, priznaje da su se filmovi stvarali na drukčiji način.

- Nekad smo snimali kao da idemo u tvornicu na posao. Jugoslavij­a je proizvodil­a velik broj filmova pa se stvorila dobra generacija autora. Postoje plodna i manje plodna vremena za rad na filmu. Nekad je bilo više para za film, danas je ovo sirotinja - rekao je Šerbedžija. Glumio je s najvećim filmskim imenima, no iznenadila ga je reakcija njegove kćeri kad joj je rekao da će glumiti u “Harryju Potteru”.

- Nisam gledao na to kao nešto posebno, a Nina mi je rekla: ‘Tata, ti ne znaš koliko si sad porastao u mojim očima. Pitao sam je zar ne zna gdje sam sve glumio, a ona je odgovorila: ‘Glumio si u filmovima, a Harry Potter je novi svijet’ - prepričao je Rade. Iznenadili su ga i glumci popularnog serijala Daniel Radcliffe (29), koji glumi najpoznati­jeg čarobnjaka na svijetu, te Rupert Grint (29), koji glumi njegova prijatelja Rona Weasleya. - Sjedio sam u šminkaonic­i i pitao se kako da ih zamolim autogram za kćer. Njih dvojica zaigrano su trčala, a kad su me opazila, zatražila su moj autogram. Rekoh: ‘Eto ti, Nina, sad’ - prepričao je Šerbedžija. Glumac u svojoj kući u Los Angelesu priprema zabave za svjetski poznate kolege, a o njihovim navikama ne želi govoriti da ne bi narušio prijateljs­tva s njima.

- Prijatelji­ma koji dolaze kažem da ne smiju ništa pitati, na primjer Toma Cruisea, jer i on poput drugih ljudi želi privatnost - objašnjava Šerbedžija.

Dok je jednom prilikom pripremao roštilj u dvorištu, susjedi su mu pozvali vatrogasce.

- Zapalio sam specijalno presušenu koru od hrasta koja mesu daje miris šume, ali se jako dimi. U jednom trenutku iznad mene preletio je helikopter i ja se pitam koga opet traže. Točim si vino, a kad ono vatrogasna kola ulaze ispred mene, a vatrogasci iza mene preskaču ogradu - ispričao je Rade. S vatrogasci­ma se našalio kako vatru pali samo organskim drvetom, a oni su mu poželjeli dobru zabavu.

 ??  ??
 ??  ?? Šerbedžija je kao dječak praćkom gađao operne pjevačice u osječkom kazalištu
Šerbedžija je kao dječak praćkom gađao operne pjevačice u osječkom kazalištu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia