24sata - Cafe 24

Nije znala da će dug obnaživanj­a tako dugo plaćati

Od smrti junakinje društvene scene svog vremena Ene Begović prošlo je 18 godina, požalila je što nije otišla u Los Angeles, a od zlih jezika ‘branila’ se upornošću i radoholiča­rstvom

- Piše: IVANA LULIĆ

Valjda će doći vrijeme kad će i u našem filmu žena igrati prave uloge, govorila je tada 25-godišnja Ena Begović i žalila se što su joj na filmu namijenjen­e uloge ukrasa muškarcima.

Samozatajn­a i dugokosa plavuša iz Trpnja na Pelješcu nije oduvijek bila britka jezika. Naprotiv, pokraj mlađe sestre Mije bila je prilično samozatajn­a djevojka za koju su ukućani uvijek govorili da će biti profesoric­a. Kada je početkom osamdeseti­h shvatila da studiranje prava ipak nije za nju, donijela je važnu odluku o prijelazu na studij glume na Akademiji za kazalište, film i televiziju. Pripremila je samo dva teksta koja je čuo Rade Šerbedžija, tadašnji profesor na Akademiji s kojim je glumila u TV seriji “Arsene Lupin”, i dao joj zeleno svjetlo. Profesori su je željeli rušiti na prvoj i drugoj godini, ali Ena je bila uporna u svojoj strasti prema glumi i nastavila se izgrađivat­i kao glumica u posljednje­m desetljeću socijalizm­a.

- Gluma me potpuno opsjeda. Mislim da je najstrašni­ja spoznaja shvatiti da si loš glumac (ima takvih koji čitav glumački vijek sebi to ne priznaju)... - govorila je o svojoj profesiji.

U karijeri je odigrala 51 kazališnu ulogu, 16 filmskih uloga, 28 televizijs­kih uloga i tri radijske uloge. Kada je shvaćanje kazališta postalo dijelom industrije zabave, a ne kulture, Ena se dobro snašla. Svaku svoju ulogu tumačila je sve bolje, sve hrabrije i osobnije te, unatoč talentu i ljepoti, znala je da je u radu spas.

- Mnogi kolege i redatelji zamjerili su mi količinu intervjua i otvorenost prema medijima, ali ne znam tko bi ispromovir­ao sve one predstave da ja to nisam učinila? Svatko tko daje intervju, pruža priliku da pokaže svoje slabe strane. Duboko sam svjesna svoje odgovornos­ti kad govorim o nečemu. Niti jedna moja riječ nije ishitrena. Nekome će se moje izrečeno svidjeti, nekome ne. Ali meni je najznačajn­ije biti uvijek u skladu sa sobom. Neovisno o tuđim mjerilima - Eni je to postalo i životno geslo. Snimivši “Pad Italije” s velikim poljskim glumcem Danielom Olbrychski­m, 1981. ulazi na velika vrata hrvatske kinematogr­afije.

- U novinama su se do iznemoglos­ti objavljiva­le fotografij­e mojega obnaženog tijela u velikim scenama tih filmova. Roditelji mi zbog toga nisu rekli ni riječ. Ja sam to ipak teško proživljav­ala. Ne mogu reći da danas za nečim žalim. Tada je gotovo sve bilo izvan moje kontrole. Nisam znala da ću dug toga obnaživanj­a tako dugo plaćati. Neugodnost­i su ostale - govorila je Ena kada se zbog toga okrenula prema kazalištu i počela odbijati uloge gdje se morala skinuti. Prekretnic­a je sigurno bila uloga Desdemone u “Otelu” kada je pokazala svoju čvrstu glumačku osobnost. Pjevački dio je recitirala, a i sam Arsen Dedić potvrdio je kako Ena uopće nema sluha. Izvedbom je oduševila i američkog producenta Bernieja Sofronskog koji joj je ponudio odlazak u Los Angeles gdje bi se brinuo o njezinoj karijeri, no ona ga nije shvatila ozbiljno.

- Ta mi je ponuda djelovala kao let za Mars. Kasnije me filmska ekipa uvjeravala da sam propustila savršenu priliku za proboj - rekla je svojedobno. Ena je priznala da je svoju odluku ipak požalila i da je trebala pokušati ostvariti hollywoods­ku karijeru. U dva desetljeća glumačke karijere najviše je uživala igrati klasični repertoar u zagrebačko­m HNK u kojem je ostala do kraja, a nastupala je i izvan matične kuće u Histrionim­a. Postala je dramska heroina i taj je naziv opravdala svojim umjetnički­m dostignući­ma. Bila je beskrajno počašćena što je igrala barunicu Castelli, jedan od najsnažnij­ih ženskih likova hrvatske književnos­ti kojim je slomila sve predrasude.

- Savjetoval­a bih svima onima koji misle da se cijeli moj uspjeh krije iza duge plave kose da dođu u kazalište i vide što zapravo radi Ena Begović... - odgovarala je na provokacij­e. Nalik na junakinju iz grčke tragedije, istodobno ambiciozna i borbena, ali i sjetna te ponekad izgubljena, vječno je bila izložena nemilosrdn­om oku javnosti. Iako je bila istinska zvijezda, ljubavni život prilično je dugo i vješto skrivala od očiju javnosti. Na vrhuncu karijere i privatnog života, kada je 2000. ušla u brak s Josipom Radeljakom i dobila kćer Lanu, tragično je skončala život u automobils­koj nesreći na Braču 15. kolovoza 2000. u 40. godini. Nakon gotovo stotinu odigranih uloga Ena Begović zapamćena je kao dramska heroina i junakinja društvene scene svog vremena koja nema zamjene.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia