24sata - Cafe 24

Od prodaje ‘moje’ kape kupili su vikendicu

Prisjetio se Saša Lošić sarajevske anegdote s vlasnikom dućana, a svoje rutine Plavi orkestar drži se već 35 godina

-

Kada pišem za film ili kazalište, skladam lako, ali kad treba napisati pjesmu za Plavi orkestar, osjećam se kao jelen hipnotizir­an farovima auta u gustoj šumi. Sa zašiljenom olovkom buljim u prazan papir, rekao nam je Saša Lošić (54).

Frontmen grupe Plavi orkestar dodaje kako će bend, unatoč manjku njegove inspiracij­e, ipak uskoro snimiti novu pjesmu “Zona prijateljs­tva” koja govori o vječnoj dilemi: mogu li muškarac i žena biti prijatelji. Također će 6. listopada imati nastup u varaždinsk­oj Areni, kojem se, kaže, jako raduje jer ih dugo nije bilo. Nove albume ne pripremaju jer, ističe, za njih su oni “romantične igračke iz prošlosti”. Najviše ga ipak nadahnjuje kad ne postoje rokovi za pisanje tekstova novih pjesama. - Najbolje pjesme nastaju iz igre, iz zafrkancij­e, na tulumima u društvu. Neke druge nastaju iz potrebe da izbaciš nemir, da opišeš neke ljubavne poraze kako te ne bi slomila tuga

- kaže pjevač. Plavi orkestar grupa je iz prošlog stoljeća i prvi su album izdali na vinilu, što Lošu nimalo ne oduševljav­a.

- Kad najavim: ‘A sada pjesma iz 1986.’, užasno mi je neugodno jer znam da je većina ljudi u dvorani mlađa od te pjesme - rekao nam je Lošić. U bogatoj karijeri dugoj više od 35 godina bend je morao prolaziti kroz neke situacije koje im nisu odgovarale.

- Na početku smo morali izlaziti na ručkove s nekim urednicima i utjecajnim glazbenim kritičarim­a, slušati monologe, piti vino umjesto piva i smijati se polušalama. Srećom, publika nas je spasila, Orkestar se više nje mogao spriječiti - priča Loša. Bend ima svoju rutinu.

-U garderobi pijemo samo vodu, večeramo najčešće salate, a poslije nastupa idemo u hotel. Ovu rutinu Saša Zalepugin naziva ‘zlatnim kavezom’ - izjavio je Loša.

 ??  ?? Loša danas žali što je postao javna osoba; potpisivan­je ploče ‘Soldatski Bal’ u Beogradu (sredina); prva zajednička fotografij­a benda 1983. Prije no što je bend otišao na odsluženje vojnog roka(skroz desno)
Loša danas žali što je postao javna osoba; potpisivan­je ploče ‘Soldatski Bal’ u Beogradu (sredina); prva zajednička fotografij­a benda 1983. Prije no što je bend otišao na odsluženje vojnog roka(skroz desno)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia