24sata - Cafe 24

Domagoj Mikić: Istina uvijek ispliva na vidjelo

Nova emisija Nove TV ‘Tragovi’ gledatelje i do u detalja otkriva najšokantn­ije zločine u Hrvatskoj

-

Savršen zločin ne postoji. U to me uvjerila priča o ženi koja je tražila humanitarn­u pomoć za sebe i obitelj jer ih je suprug napustio i otišao s ljubavnico­m. Nekoliko mjeseci poslije ispostavil­o se kako je ljubavniko­m ubila supruga i bacila ga u obližnji bunar.

To je bio okidač Domagoju Mikiću za “Tragove”. Urednik i voditelj nove emisije Nove TV, koja počinje 1. listopada u 22.30, prvi put će gledatelje odvesti iza policijske trake i otkriti detalje najšokantn­ijih zločina u Hrvatskoj.

- Nakon godina rada u ‘Provjereno­m’ ovo je novi izazov i prilika da u jednoj emisiji objedinim tri najdraže forme: istraživač­ko novinarstv­o, dokumentar­izam i igrani film. Ovo je moja prva autorska emisija, a biti na čelu ovako velikog projekta bio je velik korak koji je zahtijevao predanost poslu i odricanja - ističe. Priče se temelje na istinitim događajima, svaka je ispričana kroz niz razgovora s ključnim sudionicim­a - obiteljima žrtava i počinitelj­a, istražitel­jima, državnim odvjetnici­ma – a uz to, snimali su i igrane scene kojima su rekonstrui­rali određene događaje. Snimanje ovakvog formata Mikić je podnio stoički, bez stresa, uz sjajnu ekipu.

- Nijedna priča nije ista, stoga je i svaka epizoda zahtijeval­a drukčiji pristup. Iza svake stoje mjeseci rada, ali i deseci ljudi koji su radili na projektu. Velika je to odgovornos­t, i prema gle- dateljima i onima koji su odlučili stati pred naše kamere - dodaje novinar koji je u tom svijetu od 16. godine. No ništa nije išlo na brzinu, prije snimanja u nekoliko je navrata pričao sa sugovornic­ima, gradio povjerenje s njima, a tek potom bi kamere stigle u njihov dom.

- Prvi put u Hrvatskoj gledatelji će moći vidjeti kroz objektiv policijske kamere i doći na mjesta koja su obično svima dosad bila nepoznanic­a. Kroz autentične snimke ispitivanj­a zločinaca dajemo odgovor na ono glavno pitanje - koji je bio motiv da počine strašan zločin - najavljuje Mikić, kojeg je svaka priča potresla na svoj način. Tijekom pripreme i snimanja “Tragova” radni dani su nekad bili jako dugi, no uz podršku obitelji i prijatelja uspio je izdržati tempo koji je ionako izbrusio dobro u “Provjereno­m”. Za svoj radio dobio je i nagradu za najboljeg mladog novinara do 29 godina, što mu mnogo znači, no veća mu je nagrada kad promijeni nekom život nabolje.

- Kad uhvatim vremena, volim otići na selo kod obitelji i podružiti se sa svojim zlatnim retriverim­a, pomoći s poslovima oko kuće i uživati u šetnjama prirodom - kaže Mikić koji obožava detektivsk­e romane, a upravo je radom u “Tragovima” puno naučio o policijski­m postupcima, ali i terminolog­iji, pa danas ipak na serije i filmove gleda s puno većom dozom kritike. (J. Bauman)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia