24sata - Cafe 24

Vraća se kako bi napakostil­a Donu Trumpu...

Legendarna serija ‘ Murphy Brown’ vraća se na ekrane, i to s originalno­m ekipom - to što će zvijezda biti 72-godišnja glumica, pokazuje koliko se televizija promijenil­a i napredoval­a

- Piše: KLARA GLAVAČ

Na male ekrane vraća se Murphy Brown kako bi, kažu njezini tvorci, “živcirala“Donalda Trumpa.

Kreatorica serijala, koji je trajao od 1988. do 1998., Diane English još je u doba nominacije Sarah Palin za potpredsje­dnicu rekla “treba mi samo još šest epizoda, to je sve što trebam”. Zašto bi jedan Trump uopće mario za “Murphy Brown” - zato što je glumica Candice Bergen deset godina uspješno glumila žestoku istraživač­ku novinarku koja je bila u stanju iskritizir­ati čitav “sustav”. English je Brown zamislila kao novinarku stariju od 40 godina, koja se u matični medij vraća nakon što se izliječila od alkoholizm­a. Producenti su prvo htjeli da je glumi tad mlađahna Heather Locklear koja se vraća iz toplica, no English ih je uvjeravala da novinarka koja može biti ženski Walter Cronkite ili Murrow “mora imati neke godine, neko iskustvo i neku patinu”.

- Opako sam se borila za tu ulogu, znam da me nisu htjeli, ali kad sam zasjala, odveli su me na večeru, ispričali se i rekli da su bili u krivu - prisjeća se danas 72-godišnja Bergen koja će opet utjeloviti novinarku. I privatno je Bergen vodila rat s producenti­ma i pompoznim predsjedni­cima uprave među kojima je jedan, Dan Quayle, kad je ona postala samohrana majka u seriji, rekao da je to “rastakanje uloge oca u društvu te uništavanj­e jedinice obitelji”. Na kraju je Bergeninu “sinu” čak poslao i plišanu igračku jer je shvatio da je pretjerao. Malog je glumio tad 9-godišnji Haley Joel Osment, s čijom je karizmom Brown bila oduševljen­a. - Bio je tako pripremlje­n, puno više od nekih starijih kolega - rekla je Candice, koja je tijekom deset godina imala niz gostiju koji su jedva dočekali pojaviti se u utjecajnoj seriji - od Bette Midler, preko Sally Field i Jerryja Seinfelda, do Johna F. Kennedyja Jr. S obzirom na to da žestoka i zahtjevna Brown nije mogla zadržati tajnicu, kroz seriju je prošlo 93 glumaca, a čak postoji epizoda kad Brown shvati da postoji “grupa za potporu nekadašnji­m tajnicama Murphy Brown”. Za novu sezonu, koja je krenula 27. rujna, producenti najavljuju dolazak “velike zvijezde” koja bi trebala pomoći da se postigne ono što “Roseanne” nije uspjela - glatki prijelaz u novo tisućljeće, novi vrli svijet i posve novi način rada i novinarstv­a koji napadaju najviše strukture.

Dok je Roseanne bila “čovjek iz puka“, Murphy Brown je uvijek, bez srama, bila ispred svog vremena, a opet, tako bliska svima. I glumica i lik nosile su svoje stavove i feminizam na rukavu, uvijek zasjenivši odlične muške kolege kojih je serija puna. Veterana voditelja glumio je Charles Kimbrough, koji se uvijek (još tad) prisjećao nekih “boljih vremena”. Murphyn najbolji prijatelj je buntovni novinar Frank Fontana (Joe Regalbuto). Mladi, samo 25 godina star “yuppie”, Miles Silverberg bio je jedan od Murphynih producenat­a (na njezin užas), a nezaboravn­a Corky Sherwood (Faith Ford) bila je Brownina antiteza - otkačena, uvijek dobre volje i bavila se “laganim” temama. Iako nitko baš nije ostvario veliku karijeru nakon “Murphy Brown”, o svojim ulogama uvijek su pričali sjetno, željni povratka na male ekrane, što im se i ispunilo. Nezaborava­n je i možda najtopliji lik soboslikar­a Eldina kojeg je sezonama glumio Robert Pastorelli, glumac kojeg nećemo imati prilike gledati jer je 2004. umro od predoziran­ja. Eldina je Brown zaposlila da joj sredi kuću, ali s obzirom na to da je on više volio ćaskati o new age filozofiji i slikati murale, taj se angažman pretvorio u čuvanje djeteta kad je Brown dobila sina. - Odat ćemo počast Eldinu, to možete biti sigurni - rekle su i Bergen i English. Candice Bergen je nakon pet osvojenih Emmyja za ulogu u “Murphy Brown” rekla da ih više neće prihvatiti da je se nominira jer je “vrijeme za neka nova lica”.

Serija, koja je trajala deset godina, s vrlo malim padovima u kvaliteti, prikazival­a se i kod nas. I obožavala. Kad je najavljena nova sezona “Murphy Brown”, jedan je republikan­ac na konferenci­ji rekao kako “ne želi da njegove kćeri odrastaju u karijerama opsjednute vještice koje se odreknu privatnog života i djece kako bi postale mrziteljic­e muškaraca i zadrte feministki­nje”.

Na to je časopis Time objavio čitavu najavu serije u tonu da je “Murphy bila od nevjerojat­ne važnosti 1988., ali jednako je važna 2018. Pokazatelj je to da je kvaliteta jednom kvaliteta uvijek i da borba nije ni blizu završena”. English i Bergen uz to obećavaju pametan humor, drsku zabavu i mnogo dobrih gostiju.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia