24sata - Cafe 24

Kralj francuske šansone preminuo je u 95. godini

U 70-godišnjoj karijeri prodao je više od 180 milijuna ploča

-

Bio je jedan od najvećih svih vremena, ali nikad nije to isticao, uvijek je ostao skroman. Imao je predivan glas i bio velika zvijezda, svjetska zvijezda. Bio sam na nekoliko njegovih koncerata i bili su nezaboravn­i, rekao je Miroslav Ćiro Blažević (83).

Francuski šansonijer armenskog podrijetla Charles Aznavour preminuo je u 95. godini, rekao je pjevačev glasnogovo­rnik, a Aznavoura je poznavao i Ćiro.

- Ponekad smo se družili, popili bismo kavu, pogotovo kada bi došao u Švicarsku, u Montreaux. Tamo sam i ja bio faca - rekao je Ćiro. Aznavour je u 70-godišnjoj karijeri prodao više od 180 milijuna ploča i snimio preko 1400 pjesama. Legendarni glazbenik je snimio čak 91 album. Rodio se u Parizu 1924. godine kao Shanhour Vaghinag Aznavour, ali je kasnije promijenio ime. Od škole je odustao već kao devetogodi­šnjak jer je bio siguran da se želi baviti umjetnošću.

Šansu mu je prva ponudila legendarna Edith Piaf, koja ga je, kad je čula kako pjeva, pozvala da nastupa prije nje na koncertu. U suradnji s Pierreom Rocheom napisao je prve pjesme četrdeseti­h godina. Pratio je Edith Piaf na turneji po Americi 1947. godine. Uslijedila je njegova velika turneja po Europi, a nastupi u Olympiji i Moulin Rougeu u Parizu ga dižu u zvijezde. Počeli su ga uspoređiva­li s legendarni­m Frankom Sinatrom. Aznavour je pjevao na pet jezika, a najčešće na francuskom i španjolsko­m. Neobičnim glasom i strašću te spajanjem jazza sa šansonom osvajao je publiku diljem svijeta. Prošle godine je dobio i holivudsku zvijezdu na Stazi slavnih u Los Angelesu. CNN ga je 1998. godine proglasio zabavljače­m stoljeća. U privatnom životu Aznavour je bio veliki zavodnik i imao je brojne ljubavnice. Tri puta se ženio, a mnogi su ga povezivali i s Edith Piaf.

- Da sam oženio Edith, uništili bismo jedno drugo. Previše krokodila u istoj bari - govorio je Charles. O drugim ljubavnica­ma nije htio pričati, a rekao je da je bio najzaljubl­jeniji u svoj posao. Bio je i ostao kralj francuske šansone. (dl)

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia