24sata - Cafe 24

Politika bi željela od umjetnosti stvoriti svoju priležnicu...

Nova predstava ‘Ljubavna pisma Staljinu’ govori o odnosu politike i umjetnosti te koliko umjetnici u svemu imaju slobode

-

Već plakat za predstavu “Ljubavna pisma Staljinu” je provokativ­an i zove u kazalište. Na njemu se strastveno ljube dva sjajna zagrebačka glumca Marko Torjanac (51) i Franjo Dijak (41). Već je izazvao reakciju, a vjeruju da će tako biti i s predstavom. Njezina premijera je u zagrebačko­m kazalištu Gavella u nedjelju, 4. studenog. - Predstava je provokativ­na kao i plakat koji u metaforičk­om smislu govori o sljubljiva­nju politike i umjetnosti. Tema je aktualna, pogotovo danas, i kao i uvijek kada politika od umjetnosti želi stvoriti svoju priležnicu - rekao je Torjanac, koji u predstavi igra Josefa Vasirionov­iča Staljina.

Prema djelu Španjolca Juana Mayorge, radnja je smještena u tridesete godine prošlog stoljeća u doba kad o Staljinu ovisi sudbina svih umjetnika u Rusiji. Slavni ruski pisac, autor legendarno­g romana “Majstor i Margarita”, piše ruskom diktatoru jer mu je zabranjeno izdavanje i izvođenje njegovih djela. Nakon nekoliko dana dobiva neočekivan­i telefonski poziv. Zvao ga je Staljin osobno. Nakon toga se njemu i supruzi životi potpuno promijeni.

- Smatram da je to zanimljiva paralela jednoga totalitari­zma i današnjeg vremena, s obzirom na vječno pitanje odnosa umjetnika i vlasti. Pisac je u ovoj predstavi stvorio specifičan političko-ljubavni trokut, što je odlična ideja jer totalitari­zam uvijek zadire u privatnost, u intimu ljudi - opisao je Torjanac.

Uz njega u predstavi još glume Franjo Dijak i Anastasija Jankovska, a u režiji Saše Broz. Već i ekipom koju je Torjanac i njegov Planet Art

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia