24sata - Cafe 24

Nijemi film skoro ga je koštao života

Više od sto godina prošlo je od ‘Mirne ulice’ u kojem igra Charlie Chaplin, a na snimanju filma ‘Tjedan’ Buster Keaton muški je podnio bol od pada

-

Charlie Chaplin pokušava uspostavit­i zakon i red u zabačenoj sirotinjsk­oj četvrti. Pritom proizvodi neviđeni kaos kako samo on zna i sukobljava se s ogromnim lupežom koji kontrolira sve samo ne mirnu ulicu, komentari su filmskih stručnjaka kratkog filma “Mirna ulica” s legendarni­m komičarom.

Jedni od najvećih klasika nijemog filma prošlog stoljeća dolaze na platno zagrebačko­g kina Europa. Od 2. pa do 4. studenog prikazat će tri nijema fil- ma, “Mirnu ulica” iz 1917. u kojem glumi Chaplin, film “Tjedan” i “Izađi i popravi” iz 1920. godine. No koliko god oni smiješni bili, glumca Bustera Keatona film “Tjedan” skoro ga je koštao života.

u kojoj smo gradili vlastitu kuću i u jednom trenutku sam bio neoprezan. Pao sam s visine od nekoliko katova, ali nije mi bilo ništa - rekao je Keaton, koji je “muški” podnio bol od pada. Zbog lica kojim nije pokazivao nikakve emocije dobio je nadimak “veliko kameno lice”.

- Snimao sam scenu

- Mnogi su mi se smijali kad sam rekao da vodim svoju ženu na posao, ali meni to nije smetalo - rekla je još jedna američka ikona nijemog filma Harold Lloyd koji je u većini svojih filmova glumio sa suprugom koja je također bila glumica. Tako su glumili i u filmu “Izađi i popravi” u kojem se Harold zaljubljuj­e u pravu suprugu koja glumi nedodirlji­vu djevojku. Da bi ugođaj bio što “njemiji”, odnosno što više sličan kinu od prije sto godina, film će pratiti Zagrebačka filharmoni­ja. (rš)

 ??  ?? Sedmu sezonu zaredom kino Europa donosi najveće klasike iz ere nijemog filma
Sedmu sezonu zaredom kino Europa donosi najveće klasike iz ere nijemog filma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia