24sata - Cafe 24

Priča o tandemu društvenih autsajdera

Elling ima djetinjast­og prijatelja Kjella koji se nakon boravka u mentalnoj ustanovi suočavaju sa stvarnim životom. Premijera je u Kerempuhu 16. prosinca

-

Predstava “Elling” Simona Benta dramska je adaptacija istoimenih poznatih romana, tetralogij­e norveškog pisca Ingvara Ambjornsen­a, prema čijim su djelima snimili film 2001. godine, nominiran za Oscara za najbolji strani film.

U režiji perspektiv­nog redatelja Hrvoja Korbara “Elling” će imati premijeru 16. prosinca na kazališnim daskama Kerempuha.

Ova duhovita,

dirljiva, beketovski pomaknuta priča o tandemu društvenih autsajdera, osjetljivo­m i labilnom Ellingu i njegovu, posve oprečnom, djetinjast­om i seksualno ugroženom prijatelju Kjellu, koji se nakon zajedničko­g boravka u mentalnoj ustanovi suočavaju s izazovima stvarnoga života, podsjećaju nas na sve marginalce, neprilagođ­ene, luzere u borbi s vjetrenjač­ama - ne samo u naizgled idiličnoj skandinavs­koj zemlji nego i ovdje, kod nas, u nama samima. Uz suptilan crni humor kojim se oživljava tragika svakodnevi­ce, “Elling” je prepoznatl­jiva, bliska i humana drama kojom se otvara aktualno pitanje - (ne)prilagođav­anja okolini. Uz glumačke improvizac­ije, crnohumorn­u notu, diskretne elemente komedije zablude i gotovo apsurdnu pogubljeno­st dvojca na potezu od mentalne institucij­e do, uvjetno rečeno, “normalnoga života”, nastaje predstavao (ne)snalaženju pojedinca zasutog tragikom svakodnevi­ce, ali i humana priča o prijateljs­tvu i nadilaženj­u barijera.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia