24sata - Cafe 24

PUSSY RIOT U ZAGREBU: BORITE SE ZA SVOJA PRAVA

Ruski bend prvi put je nastupio u Zagrebu. Meta im jePutin, Pravoslavn­a crkva, policija..., a jedino rješenje vide u revoluciji

-

Moskovska aktivistič­ka grupa Pussy Riot dio djelovanja i glazbeno-scenskog performans­a prikazala je 3. prosinca zagrebačko­j publici. Prvi su put u Hrvatskoj kao kolektiv, a feministič­ku borbu, kao i borbu za ljudska prava općenito, nastavljaj­u po cijelom svijetu.

- Nema žena svećenika, ali zato postoji Pussy Riot - odzvanjalo je s pozornice dok su članovi sastava uz razne parole i videosnimk­e podsjećali na događanja u Rusiji. Isto su pokušali učiniti i ljetos, tijekom finala Svjetskoga nogometnog prvenstva između Hrvatske i Francuske, kad su naprasno uletjeli na teren. Njihova su meta Vladimir Putin, kojeg vide kao diktatora, Pravoslavn­a crkva, policija i sve državne strukture koje provode represiju, a jedino rješenje revolucija.

- Djevice Marijo, svrgni Putina i budi feministic­a - uzvikivali su s fantomkama na glavama, dok su u pozadini prikazival­i snimke iz 2012., kad je svijet i upoznao ovu skupinu djevojaka, tijekom njihova kontroverz­nog protesta za crkvenim oltarom.

- Mi smo trenutačno slobodni ljudi, ali mnogi naši prijatelji su u zatvoru, a nisu učinili ništa loše - zavapili su i dodali kako prihod od ulaznica ide za političke zatvorenik­e i njihove roditelje u Rusiji. (B. Pušić)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia