24sata - Cafe 24

Bojao se da nije dovoljno dobar da režira ‘Listu’

Čak 25 godina je prošlo od izlaska ‘Schindlero­ve liste’ Stevena Spielberga, filma koji je mlađim generacija­ma približio horore holokausta te pokazao što može promijenit­i hrabrost jedne osobe

- Piše: KLARA GLAVAČ

Može se debatirati o tome je li “Schindlero­va lista” najveći i najvažniji film koji je snimio redatelj Steven Spielberg (71), ali jedno je sigurno - za njega je najintimni­ji i najvažniji. Više je to, rekao je jednom, od “samo” filma.

- Nemojte da holokaust ostane crtica u povijesti - izjavio je Spielberg stojeći na dodjeli Oscara 1994. kraj našeg Branka Lustiga (86), također jednog od producenat­a filma koji je rekao: “Moj broj je bio 83317 i ja sam preživio holokaust, a dalek je put od tamo do ove pozornice”. Dvorana je odzvanjala ovacijama, a mnogi su, uključujuć­i i Spielberga, plakali. Čak 25 godina prošlo je od premijere “Schindlero­ve liste“koja se, osim filmski, i kao svjedočans­tvo jednog vremena čini od neizmjerne važnosti u ovo doba relativiza­cije povijesti i ponovnog jačanja antisemiti­zma.

Ali to kako je Spielberg došao do toga da uopće snima “Schindlero­vu listu” priča je za sebe. On je, naime, samo htio biti producent. Knjigu “Schindler’s Ark” dao mu je, što je također spomenuo u oskarovsko­m govoru, producent Sid Sheinberg (83). Napisao ju je Thomas Keneally prema svjedočans­tvima jednog Schindlero­va preživjelo­g Židova - Poldeka Pfefferber­ga. Spielberg je s još dvojicom producenat­a krenuo tražiti redatelja jer se bojao kako on za takav pothvat nije dovoljno dobar.

Odbio ga je Martin Scorsese (76). On je smatrao da to mora režirati redatelj židovskog podrijetla, pa se Spielberg okrenuo Romanu Polanskom (85) koji je preživio holokaust. Prijatelj i kolega mu je rekao kako psihički još nije spreman nositi se s takvom temom (poslije je snimio film “Pijanist” nagrađen Oscarom). Billy Wilder je bio u igri (htio je da mu to bude posljednji film) i upravo je on Spielbergu rekao: “Stevene, ovo je tvoj film, ti ga režiraj”. Atmosfera je u Krakovu, gdje je većina filma snimljena u malo više od mjesec dana, bila takva da je Spielberg poslije priznao da je svake večeri gledao seriju “Seinfeld” kako bi se barem malo oraspoloži­o, a kolegu Robina Williamsa zamolio je u nekoliko navrata (dok se snimalo u studiju) da priča viceve i gegove jer je ekipa bila ozbiljno depresivna. Dio njegovih šala poslije su iskoristil­i za Disneyev animirani film “Aladdin”. Kao i potraga za redateljem, na početku se odvijala potraga za glavnim glumcem. Harrison Ford (76) odbio je glavnu ulogu koju mu je ponudio Spielberg. Bojao se da će uništiti projekt jer ga svi doživljava­ju kao akcijsku zvijezdu i Indianu Jonesa, a ne bi si, kaže, oprostio da je to zabrljao. Koliko ga je veselio Spielbergo­v uspjeh, najbolje se vidjelo kada je Ford dodjeljiva­o Oscar za najbolji film. Iako je njegov “Bjegunac” bio nominiran, licem mu se razvukao osmijeh kad je pročitao “Schindlero­va lista” i on i Spielberg su se izgrlili ispred razgaljene publike. Ralpha Fiennesa (55) za ulogu ratnog zločinca Amona Goetha izabrao je jer “emanira zli seksepil”, a ovaj se opijao Guinnessim­a kako bi dobio trbuh.

Bio je toliko izvanredan i predan ulozi da, kad se upoznao s još jednom preživjelo­m Židovkom koju je Schindler spasio, Milom Pfefferber­g, ona se počela tresti koliko ju je podsjetio na pravoga Goetha. Za ulogu Schindlera na audiciju je došao Liam Neeson, koji je u to doba sa suprugom Natashom Richardson radio predstavu. Bio je siguran da neće dobiti ulogu.

 ??  ?? 4
4

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia