24sata - Cafe 24

ISTINITA PRIČA

-

Gledajući ‘Listu’ kao filmsko remek-djelo, Spielberg nam ne dopušta da zaboravimo kako se sve to, nažalost, temelji na stvarnim događajima

je dobio dozvolu, nego je sagradio set kraj njega. Dugo se vjerovalo kako upravo Spielbergo­va ruka spušta cvijet na Schindlero­v grob, ali u pitanju je, zapravo, Liam Neeson.

Što je Schindler, koji je umro sam i osiromašen, zapravo napravio za života najbolje se iskazuje brojevima - potomaka Židova koje je spasio danas je 6000 i više, a samo u Poljskoj je preostalo 4000 Židova. On je efikasnije spašavao od bilo kojeg sustava ili države.

“Ako spasiš jednog čovjeka, spasio si cijeli svijet”, citira Schindleru Talmud Itzhak Stern pri kraju filma, prije nego što zasvira “Yerushalay­im Shel Zahav”, odnosno “Jeruzalem sav od zlata”, a kamera prijeđe na potomke spašenih i Schindlero­v grob. - Autor knjige ili filma mora biti kao bog u svemiru, prisutan svugdje, a vidljiv nigdje. To ovdje radi i Spielberg opisujući čisto zlo, ali i dobrotu. Ne koristi filmske trikove, ne okreće se melodramat­ici, nije vidljiv, ali njegovo suzdržavan­je i strast osjete se u svakoj sceni. Zato, kao i svako remek-djelo, ‘Schindlero­va lista’ nam se sa svoje 184 minute čini - prekratka - napisao je filmski kritičar Roger Ebert.

 ??  ?? Osim što je bio redatelj, Spielberg je, uz našeg Branka Lustiga i Geralda Molena i producirao film
Osim što je bio redatelj, Spielberg je, uz našeg Branka Lustiga i Geralda Molena i producirao film
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia