24sata - Cafe 24

Kolinda napisala Antolos: Ima puno bolesnih ljudi...

Predsjedni­cu je molila za pomoć oko bolesti s kojom se bori

-

Ako ćete mi pisati odgovor ‘radimo na tome’, nemojte mi ništa pisati. Nemojte mi odgovarati jer to ne smatram odgovorom, napisala je Nika Antolos (29), pokazujući odgovor koji je dobila od predsjedni­ce Kolinde Grabar Kitarović.

Članica nekadašnje­g ženskog benda Feminnem boluje od multiple skleroze, a kako joj zakon ne dopušta da koristi medicinski kanabis, pjevačica je tražila pomoć od predsjedni­ce i aktualnog ministra zdravstva Milana Kujundžića. - Obraćam vam se u nadi da ozbiljno shvatite naša potraživan­ja u svrhu normalnog života s navedenom bolesti, kao i mnogih drugih kojima itekako pomaže ulje medicinsko­g kanabisa. Navedenog lijeka nema u Hrvatskoj, ali i da ga i ima, ne bi ga se lijekom moglo nazvati ako bi bio isti kao dosad. Ono što je ljudima legalno dostupno, nije dovoljno koncentrir­ano da bi djelovalo te je preskupo da bi si ga ljudi mogli priuštiti. U Njemačkoj i mnogim drugim zemljama kanabis je odavno priznat lijekom, stoga nema razloga da i u Hrvatskoj ne bude jednako - napisala je Nika. U pismu predsjedni­ci čak je i zavapila: ‘Predsjedni­ce, pomozite mi jer ću uskoro možda prekršiti zakon’. Grabar-Kitarović joj u odgovoru, međutim, nije rekla ništa konkretno.

- Na žalost, u Hrvatskoj

je puno osoba koje pate od raznih bolesti koje ih postupno onemogućuj­u u svakodnevn­om životu i nose sa sobom tešku fizičku bol. Stoga nastojim u potpunosti sagledati problem o kojem govorite - odgovorila je Grabar-Kitarović. Dodala je da izmjene zakona nisu u njezinoj domeni.

- Nastojat ću pridonijet­i pronalažen­ju rješenja - obećala je predsjedni­ca. Nika, naravno, nije bila zadovoljna ovakvim odgovorom.

- Ja bih i ovim putem gospođu Kolindu Grabar Kitarović, koju jako poštujem i nadam se da ona poštuje nas jednako, i sve ostale koji su u mogućnosti djelovati i utjecati na zakon kao gospodina Kujundžića, koji se još nije oglasio s tim što je trebao, molila da se pozovu na svoju savjest. Imamo pravo tražiti od svoje vlade da vlada za dobrobit svoga naroda i to je sve sto i činimo - zaključila je bivša feminnemka koja se nada da će uspjeti pobijediti bolest. (dg)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia