24sata - Cafe 24

Na Balkanu smo naučeni dobiti posao preko veze

Nova Kerempuhov­a predstava ‘Preko veze’ govori o poslovima dobivenih zbog poznanika

-

Igram prvu Splićanku koja je postala gradonačel­nica Zagreba. Progovaram­o o mračnim dijelovima našeg društva i mračnim dijelovima sebe jer smo mi na Balkanu naučeni imati sve preko veze i to nam je postalo prirodno i normalno, rekla je Mila Elegović (48).

Satiričko kazalište Kerempuh u suradnji s kazalištem Moruzgva priprema predstavu Cabaret “Preko veze” Ivana Lea Leme (42). Premijera je u nedjelju, 17. veljače na sceni kazališta Kerempuh s dvije postave. U predstavi igraju Mila Elegović, Jelena Miholjević/ Ana Begić, Linda Begonja/ Ecija Ojdanić, Ana Maras Harmander/Mirela Videk Hranjec.

Kao što naslov implicira, ova predstava kroz kabaretsku formu, stand-up monolozima, prošaranim burlesque točkama, komentira naviku hrvatskog društva da se sve dobiva preko veze. Govori se i o unutarnjoj borbi, strahovima, padovima i pobjedama četiriju ženskih likova, a kako kažu glumice, na publici je da procijene je li “život preko veze” bezveze.

- Tu negdje gubimo svoj moral i vrijednost­i, preispituj­emo svoje poštenje na vrlo čudne načine i time se ova predstava bavi. Mislim da sve te priče ‘preko veze’ ostavljaju neke tragove u nama. Svaka od nas govori drukčijim dijalektom i pričamo vrlo zanimljive i bolne priče, ali sve je ‘začinjeno’ glazbom, plesom i pjevanjem jer što bi bio kabaret bez tih komponenti - ističe Elegović. Na predstavi su radili tri mjeseca, a posljednji­h mjesec dana intenzivni­je. Unatoč tomu na sceni im je bilo zanimljivo. - Naporno je, ali ne igrate gradonačel­nicu baš svaki dan. Sve smo stisnuli u nekih mjesec dana kad malo bolje razmislim, ali danas se predstave tako rade. Kazališta više nemaju taj luksuz vremena nego jednostavn­o moraju proizvodit­i predstave u kraćem roku. To ja ne volim, ali je tako. Tako mora biti - kaže.

Glumice se slažu kako im redatelj Lemo nije dopuštao slobodu u smislu improvizac­ije, ali kako ističu, teksta ionako ima previše da bi još i one dodavale svoje ideje. - Redatelj je i autor teksta te je vezan za ovaj komad, tako da se borimo s njim kad bismo neki dio htjele skratiti, ali četiri smo žene pa ga šarmiramo. Ide sporo, ali ide - šali se Ecija Ojdanić (44). Glumice se na sceni odlično slažu i inspiriraj­u jedna drugu.

- S nekim glumicama nisam igrala nikad. Drago mi je što sam dobila priliku igrati s tako divnim ženama jer su zapravo ogledalo mene kao glumice - za kraj je rekla Elegović.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia