24sata - Cafe 24

Bio sam u panici jer su me trebali ubiti...

‘Prijelaz’

-

Čitao sam sve tri knjige prema kojima su snimali seriju. Moj lik umire u prvoj knjizi i uopće se više ne pojavljuje, užasno sam se uspaničio i odmah sam zvao svoje agente, rekao nam je Mark-Paul Gosselaar (44). Američki glumac, podrijetlo­m iz Nizozemske, glumi u novoj FOX-ovoj seriji “Prijelaz” koja se temelji na knjigama Justina Cronina iz 2010. godine. Mark-Paul u seriji pokušava spasiti djevojku koja je trebala biti pokusni kunić za opasni virus, ali je on na kraju odluči zaštititi pod svaku cijenu. No Mark-Paul se, osim za život svog lika u seriji, boji i kako će reagirati publika.

- Moja najveća briga je da ljudi koji su pročitali knjige ne daju priliku kad se ekranizira. Možda očekuju da će serija biti riječ po riječ ono što su pročitali na stranici, ali nije, morali smo napraviti promjene. Nije bolje ni gore, to je naše tumačenje. Uzeli smo priče s likovima iz triju knjiga i stavili ih u jednu seriju. Nadam se da će ljubitelji knjiga, a i ja sam jedan od njih, moći ostaviti romane na stranu i slijediti nas na našem putovanju - objašnjava Gosselaar. U filmskoj industriji radi već 30 godina, proslavio se u tinejdžers­koj seriji “Saved by the Bell” koja se emitirala id 1989. do 1992., ali nikad nije glumio u stripovsko­m filmu ili seriji. Dodao je i kako mu je ovo bila fizički najzahtjev­nija uloga dosad.

- Bilo je izazovno, morao sam biti siguran da sam u dobroj formi za ono što će doći. Vježbao sam jiu-jitsu od 2009. i trenirao s Taranom Butlerom, koji je bio učitelj i Keanu Reevesu - ispričao je glumac. Trener ga je toliko dobro naučio da je 99,99 posto scena koje su uključival­e tučnjavu, skakanje ili razbijanje radio sam, bez pomoći kaskadera.

- Bio sam toliko samopouzda­n da sam htio zaustaviti automobil vlastitim rukama u jednoj sceni. Ali mi nisu dopustili, bilo je ipak preriskant­no za mene - rekao je. Osim što je bio oduševljen treninzima, zadivila ga je i djevojka Saniyya Sidney s kojom je snimao.

- Sjajna je, ona stvarno uživa. Ponekad zaboraviš da ima samo 12 godina. Uspjeli smo izgraditi naš odnos tijekom vremena: naš prvi susret bio je naša prva scena u udomiteljs­koj kući - objašnjava Gosselaar. Kako ga Saniyya do tada nije poznavala niti je znala kako se zove njegov lik u seriji, začuđeno ga je upitala tko je “Zac”.

- Rekao sam joj da je lik kojeg sam igrao, a ona mi je rekla da je jedini Zac za kojeg je znala Zac Efron - rekao nam je kroz smijeh. Dodao je kako je i on imao 12 godina kad je počela njegova glumačka karijera, ali da se tad nije trebao “boriti” s društvenim mrežama. Tako u desetodije­lnoj seriji Mark-Paul i Saniyya bježe od epidemije krvoločnih vampira koji su zaraženi virusom, a Mark noćima nije mogao spavati od prvotnog šoka koji je doživio. - Sjećam se da sam snimio svoj prvi susret s virusom, morao je doći licem u lice sa mnom i definitivn­o nisam dobro spavao te noći. Prilično je zastrašuju­će jer ne koristimo nijedan CG za stvaranje virusnog efekta nego sve to ručno radi make up artist - izjavio je. Kad je serija ugledala svjetlo dana, pojavili su se oni koji su zaključili da serija govori o teorijama zavjere i da su jr takve osobe napravila s namjerom da upozore ljude na nadolazeću katastrofu.

- Osobno ne vjerujem u takve teorije. Možemo li uzeti pileće ‘nuggetse’ iz filma i primijenit­i ih na ono što se danas događa u svijetu? Da, naravno. Ali ne mislim da je film ili serija neka vrsta upozorenja. Teoretičar­i zavjere ipak sve dovode u pitanje i mislim da će gledati emisiju i reći: ‘Da, to je ono o čemu govorim’ - komentirao je MarkPaul, koji nije sakrio zadovoljst­vo serijom te natuknuo kako bi se možda mogao okrenuti takvoj vrsti glume.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia