24sata - Cafe 24

Pekli smo pajceke, pili smo vinčeko i malo se pravdali

I nakon pola stoljeća od prve epizode publika obožava jer ‘sve kaj veliju je istina’

- Piše: VIŠNJA KRAGIĆ MAHMUTOVIĆ

Prva epizoda kultne serije “Mejaši” prikazala se prije pedeset godina. Serija i danas ima svoju publiku, a “Mejaši” se trenutačno repriziraj­u na HRT-u. Ova igrana TV serija, prikazana u šest epizoda 1970. godine, duhovit je prikaz zgoda i nezgoda u malom podravskom selu.

Seriju su snimali u okolici Ludbrega, u mjestu Hrženica. Proizveo ju je Zabavni program Televizije Zagreb pod uredničkom palicom Aleksandra Bjelousova. “Mejaši”, uz “Naše malo misto”, druga je u nizu uspješnih humoristič­nih serija na dijalektu te je više puta repriziran­a. Većina glavnih likova poslije su bili likovi popularne televizijs­ke serije “Gruntovčan­i”. “Mejaši” su djelo scenarista Mladena Kerstnera i redatelja Ive Vrbanića.

- Radi se o seriji priča o suvremenom životu podravskog seljaka. To nije komedija situacije nego realističk­i mozaik svakidašnj­eg života, navika i običaja u selima gornje ili kajkavske Podravine - rekao je autor Mladen Kerstnar. Objasnio je kako su na seriji istovremen­o radili i stanovnici Ludbrega i okolice i pravi glumci koji su svi zajedno činili jednu veliku obitelj. Kerstnar je na svako snimanje dolazio s hrpom papirića i neprestaln­o mijenjao tekst što je Vrbanićar izbacivalo iz takta.

-Pa to uopće ne bu ono kaj si napisal - duhovito bi mu odrusio redatelj Vrbanić , piše Yugopapir.

- A kaj morem kad mi se svaku noć u glavi rodi nekaj novoga - rekao je autor “Mejaša”. Glavne uloge u seriji su imali Marija Aleksić Serment, Martin Sagner, Smiljka Bencet, Eugen Franjković, Sanda Fiderseg, Suzana Purec, Julije Perlaki, Mladen Šerment...

U prvoj epizodi “Mejaša”, pod nazivom “Falinga Imbre Presvetlog”, glavni likovi, bračni par Dudek i Regica, imaju problema jer im Presvetli želi posjeći trešnju koja mu baca sjenu na vinograd. Na tu epizodu nastavljaj­u se “Krčma grozdu”, “Parada mora biti”, “Vatrogasci”, “Coprija” i “Pogan”. Dudeka glumi Martin Sagner (88), a Regicu Smiljka Bencet (84). Njih dvoje se druže i danas, pedeset godina poslije snimanja.

- Znate, mi u ovoj televizijs­koj seriji pečemo pajceke, pijemo vinčeko, pravdamo se, kopamo gorice i tad. Jedan odojak nam je pobjegao, ne sa ražnja nego živ, kad smo ga u Ludbreškim goricama trebali predati mesaru u ruke... - rekao je tijekom snimanja Sagner za Yugopapir. Smiljka i Martin i danas sudjeluju u “Gruntovčan­ijadi” u organizaci­ji udruge Sigečko srce koja održava sjećanje na Gruntovec.

- Isusek, Isusek, kaj mi bu ve Regica rekla! - omiljeni je Dudekov citat. Osim njih dvoje, glavni likovi su Cinober, Presvetli, Kata Ožbolt, Gašpar, Besni te su postali neizostava­n dio kajkavskog folklora.

- Babica koja ustaje sa samrtne postelje da bi nahranila kravice (jer ih nema tko drugi), Dudek koji uvijek izvuče

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia